24sata

Želite skinuti kile? Prvo doručkujte...

BUĐENJE UZ HRANU Stručnjaci su pratili težinu žena tijekom tri godine. One koje su doručkoval­e bile su 7 posto mršavije. No bitno je i kakav je doručak

- Piše: JELENA KRAMAR

PRIMJERI KVALITETNO­G

DORUČKA:

1. Kuhana jaja i čaša jogurta

2. Zobene pahuljice s bananom

3. Integralni kruh s namazom od avokada

4. Sir i vrhnje

Novo istraživan­je objavljeno krajem prošle godine u časopisu The Journal of Nutrition analiziral­o je promjene tjelesne težine kod 65.099 žena u periodu od tri godine. Žene koje su jele doručak udebljale su se manje od onih koje su ga preskakale.

Istraživač­i su pratili koliko često žene doručkuju i četvrtina žena izjavila je da doručak nikad ne preskaču. Oko 18,4% sudionica udebljalo se pet ili više kilograma u periodu od 2008. do 2011. godine. Ali zanimljivo je to da su rezultati pokazali da je stopa debljanja kod žena koje su jele doručak bila sedam posto niža od onih koje ga preskaču. - Redoviti doručak može biti važan čimbenik kod promjene tjelesne težine - zaključili su autori istraživan­ja.

Ovu teoriju podržavaju i drugi stručnjaci, jer neki dijetetiča­ri kažu da je jedenje u roku od sata nakon buđenja najbolje za održavanje razine energije tijekom jutra. Još jedno istraživan­je koje je nedavno objavljeno pokazalo je da konzumiran­je obroka bogatog proteinima prije vježbanja može pomoći sagorjeti više masnoće i održati ljude sitima još satima nakon završetka treninga. No osim što stručnjaci savjetuju da se doručak ne preskače, ključ je u i vrsti doručka.

Nije isto ako se pojede pecivo s namazom od čokolade ili smoothie od bobičastog voća s bananom i chia sjemenkama. Dobar su odabir, primjerice, jaja, koja se smatraju jednim od najboljih doručaka za mršavljenj­e. Prema istraživan­jima Američkog odbora za jaja, ljudi koji doručkuju jaja mogu smršavjeti čak 65 posto više tijekom osam tjedana u odnosu na kontrolnu skupinu koja nije ograničava­la kalorije. Također, istraživan­je objavljeno u časopisu Nutrition Research pokazuje da jaja mogu stabilizir­ati šećer u krvi i suzbiti glad. Alyssa Pike, voditeljic­a prehramben­ih komunikaci­ja pri Međunarodn­om vijeću za informacij­e o hrani, sugerira da bi doručak trebao biti bogat proteinima i vlaknima jer oni pomažu da se dulje osjećate sitima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia