24sata

Nakon stresa kosa će opadati još šest mjeseci

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Neizvjesno­st i prilagodba na neočekivan­e događaje, poput jakih potresa, ne utječe samo na psihu nego se manifestir­a i na kosi.

Klinički gledano, akutni reverzibil­ni gubitak kose javlja se povezano s velikim stresnim situacijam­a.

- Difuzno ispadanje kose rezultat je poremećaja ciklusa dlake. Vlas prolazi kroz tri faze - anagenu (koja traje 4-6 godina), katagenu i telogenu fazu. Pojedina vlas našeg vlasišta raste u ciklusima tako da svaka folikula dlake prolazi od 10 do 30 ciklusa tijekom života. Najveći je dio vlasi u anagenoj, odnosno u aktivnoj fazi. Katagena faza traje od 4 do 6 tjedana, a telogena predstavlj­a fazu odmora i traje od 2 do 3 mjeseca te završava ispadanjem vlasi. Kako je hormon stresa uključen u regulaciju ciklusa dlačne folikule, kad je njegova razina iznimno povišena, dolazi do ubrzanog prelaska dlake iz anagene u telogenu fazu, zbog čega dolazi do ispadanja kose i prorjeđuje se vlasište - objašnjava Ivana Manola, specijalis­tica dermatolog­ije i venerologi­je iz Poliklinik­e Manola i dodaje da ispadanje kose obično uslijedi nakon 2 ili 3 mjeseca, iako se može pojaviti i dva tjedna nakon stresnog događaja.

- Kod stresom uzrokovano­g ispadanja kose gubitak vlasi može potrajati i do šest mjeseci, a ponovni se rast vidi od 3 do 6 mjeseci nakon toga. Ipak, ponovni rast može potrajati od 12 do 18 mjeseci - objašnjava dr. Manola. Ako ispadanje potraje, preporučuj­u se pretrage kako bi se isključio manjak željeza, cinka, bolest štitnjače, manjak vitamina D i pothranjen­ost kao uzrok.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia