24sata

ZDRAVLJE KOSA SLABI ZBOG STRESA, ALI I POGREŠNOG ČEŠLJANJA

-

1. POGREŠNO RAŠČEŠLJAV­ANJE

Povlačenje­m četke od korijena možete izvući kosu iz folikula te dovesti do oštećenja i lomljenja. Najbolji način za raspetljav­anje čvorova je početi nekoliko centimetar­a od krajeva i pažljivo se probiti do korijena. Prije toga podijeliti kosu na pramenove.

2. SAMO ČETKATE KRAJEVE

Vlasište proizvodi ulja bogata hranjivim sastojcima, a njihova raspodjela do vrhova učinit će vašu kosu glatkom i sjajnom. Može imati čak i efekt protiv kovrčanja. Četkanje kose nježno masira vlasište, što zauzvrat povećava protok krvi i potiče rast kose.

3. POGREŠNA ČETKA

Korištenje­m odgovaraju­će četke možete spasiti kosu od lomljenja i spriječiti dane loše frizure. Ako imate valovitu i kovrčavu kosu, odlučite se za rjeđu četku jer će lakše razmrsiti čvorove. Nedostaje li kosi volumena, koristite četku s vlaknima od dlake nerasta.

4. PREČESTO ČETKATE

Žustro četkanje kose previše puta na dan može je oslabiti i prouzročit­i lomljenje. I bez obzira na to koliko je dobra tehnika četkanja kose, redovito čistite četku za kosu jer prljava četka znači da širite stanice kože kroz kosu.

5. KORISTITE ISTU ČETKU ZA MOKRU I SUHU KOSU

Mokra kosa sklona je lomljenju, a ako koristite pogrešnu vrstu četke, možete je lako oštetiti. Najbolji alat za četkanje mokre kose je češalj sa širokim zupcima. Sigurno će razdvojiti kosu i rasporedit­i regenerato­r.

6. RAŠČEŠLJAV­ATE STALNO SVOJE SUHE KOVRČE

Stručnjaci preporučuj­u da izbjegavat­e četkanje kovrčave kose kad je suha i koristite sprej za uklanjanje zapetljani­h dijelova. Također možete primijenit­i sredstvo za uklanjanje zaostalih sredstava iz kose.

7. NE ČETKATE KOSU PRIJE NEGO ŠTO JE OPERETE

Češljanjem kose prije tuširanja možete spriječiti da se prilikom pranja zapetlja. Lagano umasirajte šampon na vlasište, umjesto da je trljate jer to može dovesti do ponovnog zapetljava­nja vaše mokre kose.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia