24sata

‘SVI SE BOJE JER NISMO SEKSUALNO UZNEMIRAVA­NJE ZASTICENE...’

ZAUSTAVITE IH Marijana Mikulić kaže kako je imala neugodnost­i dok je bila mlađa, a Nikita je do uloge mogla ako ode u kuću na Velebitu... NE ŽELIM DA ME ŠLATAJU ZA DUPE I ONDA IM JA ISPADAM KAO DA SAM KONZERVATI­VNA, PURITANKA REDATELJ MI JE NUDIO ULOGU S

- Pišu: IVANA PRGOMET, DAVOR LUGARIĆ

Da, i ja sam doživjela seksualno uznemirava­nje i maltretira­nje, pogotovo kad sam bila mlađa, rekla nam je glumica Marijana Mikulić (39). I ona je podržala stranicu “Nisam tražila”, na koju se iz regije anonimno javljaju zlostavlja­ni, muškarci i žene.

Mikulić je progovoril­a i stala u obranu žrtava. Otkrila je kako je imala problema na početku karijere, ali i da vidi kako toga ima i danas.

- Kad sam počela raditi, kolege i producenti su si svašta uzimali za pravo. Bilo je lascivnih komentara, pa onda kod snimanja nekih scena su i oni koji nisu trebali biti tamo tražili ‘pozicije’, a redatelj ne bi reagirao. Pa misle da te mogu šlatati za dupe, a ti to ne želiš, svašta dobacuju... To treba prekinuti - ispričala nam je Marijana.

Pronašla je i način kako smanjiti “neugodne” situacije na minimum. No kako sama kaže, to nije rješenje. To jednostavn­o treba iskorijeni­ti, a te “predatore” kazniti.

- Ja sam se distancira­la, odmaknula i onda te nema. Nismo nimalo zaštićeni. Kad netko i digne glas, drugi baš i nisu uz tebe, valjda se boje, ne znam. I sad se to događa, vidim kako neki od kolege govore i pišu ‘bravo, bravo’ kad netko istupi, a kad su imali prilike stati uz nekoga, to nisu napravili. I svi smo si kao ‘dragi, draga’, a svi sve znaju - pomalo ogorčeno govori Mikulić i dodaje:

TREBA STATI UZ ŽRTVU

- Javilo mi se nakon ovoga nekoliko kolega i, zamislite, kad se spominju zlostavlja­či, svi su rekli dva ista prezimena. Možda se prepoznaju i sami. Dodaje kako je većina imala nekoga za prokazati, ali smatra kako nije to tako samo u glumačkim vodama. Ima i u drugim branšama, samo su kod njih druženja možda intenzivni­ja u odnosu na druge.

Marijana Mikulić kaže da se distancira­la od svega - I mislim da smo svi imali prilike prokazati nekog, stati uz žrtvu - dodaje.

S imenima ni ona nije željela u javnost, ali nada se da će ovakve “akcije” barem malo pomoći... - Daj Bože. Ako ništa, da barem malo ovi skloni takvim radnjama stave ruku, ili nogu, na kočnicu. No tu sam ipak malo skeptična. Previše si ljudi dopuštaju - rekla je. Spomenula je i sama kako je svjedočila neprimjere­nom ponašanju.

- Vidjela sam kako je kolegicu, koja je majka i supruga, drugi kolega ‘zašlatao’. Oni su se potom hihotali. I u redu je to, nemam ništa protiv toga, ali nemoj meni to raditi, ja to ne želim. I kad imam svoj stav o tome ispadam konzervati­vna i puritanka, čistunka.

IMPRESIONI­RATI PRIČAMA

Dance zvijezda devedeseti­h Nikita (51) kaže nam da je više puta doživjela slučaj da joj uvjetuju seks za dobrobit karijere. Jedan hrvatski redatelj, kojega ne želi imenovati, priča, pozvao ju je na večeru.

- Zvao me na večeru na poslovni razgovor za nastavak suradnje. Posumnjala sam što zapravo želi od mene jer inače glumi nedodirlji­vog. Nije odmah rekao što očekuje od mene. Mislio je da će mi imponirati pričama o poslu. Spominjao je neke face iz svijeta filma, to su priče za malu djecu. I onda mi je rekao: ‘Ako želiš ulogu s više teksta, trebala bi sa mnom na par dana u jednu kuću na Velebitu’ - priča nam Nikita.

Nikita je odbila ponudu da dobije veću ulogu

 ??  ?? Marijana Mikulić ima neugodna iskustva
Marijana Mikulić ima neugodna iskustva
 ??  ?? Nikita je odmah odbila ponudu i obranila se rekavši da ima dečka
Nikita je odmah odbila ponudu i obranila se rekavši da ima dečka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia