24sata

PARAZIT NA KVADRAT...

- Pišu: IVAN PANDŽIĆ, DENIS MAHMUTOVIĆ, LAURA ŠIPRAK, ROZETA BOGELJIĆ, EMIRAT ASIPI

HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ne samo da bespravno koristi stan na zagrebačko­m Borovju, nego je i ostao dužan 26.920 kuna najamnine državi, službeno nam je sinoć potvrđeno iz Ministarst­va hrvatskih branitelja u pisanom odgovoru.

Podsjetimo, kako smo saznali, on je stan od 82,28 četvornih metara još prije 26 godina dobio na korištenje od Zagreba. Stan je u međuvremen­u preuzelo Ministarst­vo hrvatskih branitelja koje nam je odgovorilo da je 2013. godine pokrenulo njegovo sudsko iseljavanj­e. U 2016. sud je odlučio: Žinić mora van iz državnog stana jer na to nema pravo.

Ali je presuda pala 2018. godine na drugom stupnju na Županijsko­m sudu u Zadru. I Žinić je ostao. Ali ne zato što je dokazao da ima pravo koristiti taj stan.

Radi se o procedural­noj pogrešci jer tuženici nisu primili obavijest o tužbi jer im je išla dostavnica umjesto osobne dostave, kako je zakonom propisano. Rekao nam je to Denis Klarendić, glasnogovo­rnik zadarskog Općinskog suda koji je imao uvid u spis. Objasnio je da su tom pogreškom tuženici propustili rok za žalbu i zato je predmet vraćen u Zagreb na ponovno odlučivanj­e.

SVE DOBIVAO, ALI STAN OSTAJE

I otkrili smo još jedan prilično nevjerojat­an detalj. Iako Žinić kaže da sve koristi legalno, a da je ovaj stan prestao koristiti nakon “određenog roka”, na prvom ročištu u ponovljeno­m postupku 2019., Žinić je u spis priložio zahtjev za kupnju stana! Bilo je to jedino održano ročište ponovljeno­g suđenja na kojem je dogovoren “zastoj”, odnosno vrsta odgode. Sud je morao provjeriti o čemu je riječ i od tada provjerava, a postupak je zamro. Iz Grada Zagreba smo neslužbeno saznali da je Žinić već bio u stanu kada su oni preuzeli zgradu 1995. Odgovorili su da od 2000. nemaju ništa sa stanom jer ga je preuzelo Ministarst­vo branitelja. Žinić je ustvrdio da je bio prognanik. Ali podsjetimo, već 1995., nakon Oluje su se vratili u Glinu i uselili u kuću Jovana Paspalja. Kuću je kasnije kupila država. Ali stan u Zagrebu su nastavili koristiti. U međuvremen­u, 1997. godine, otac Ive Žinića je dobio pravo na obnovu cijelog imanja u Marinbrodu jer je prijavio 14 članova obitelji. Ali ovaj stan su i tad zadržali. Nadalje, 2008. godine, prema odgovoru Ministarst­va branitelja, Žinić je rekao da se više ne treba stambeno zbrinjavat­i preko njih jer je podnio zahtjev za darovanje kuće u kojoj živi i danas i koju je država kupila za 291.200 kuna. Ali opet ključeve stana nije vratio. A to nije učinio ni kad ga je država tužila. Kad smo otkrili ovaj novi stan, čini se da je zavladala panika.

Bili smo na lokaciji u Ulici Bože i Nikole Bionde.

Preko prezimena na portafonu je brzo prelijeplj­eno drugo prezime - Cestarić. Na vratima stana na trećem katu skinuta je pločica s prezimenom. Dotakli smo mjesto na kojem je bila. Još je bilo svježe ljepljivo, što znači da je pločica maknuta nedavno. Zvonili smo, no nitko se nije javljao.

- Žinić nije živio u tom stanu, ali je znao dolaziti te nekad i prespavati. No u tom stanu su živjeli njegovi sinovi sa svojim djevojkama, a prije njih je živjela neka žena godinama - ispričala nam je jedna od susjeda Žinićeva tajnog stana u zagrebačko­m Borovju.

SUSJEDI: MA TO JE ŽINIĆEVO...

- Redovno plaćaju pričuvu, a za režije ne znam. Znam da je stan jako lijepo uređen za stanovanje - rekla nam je sugovornic­a i dodala kako nisu imali problema sa Žinićevim sinovima.

- Nekad je znalo biti buke, ali to je tako kod svih mladih. Ja poznajem samo sina koji je trenutačno dogradonač­elnik Gline. Pristojni ljudi, normalnog ponašanja - kaže nam susjeda koja je mislila da je to stan u njihovu vlasništvu.

- Tako su se ponašali, nisam imala pojma da su ga imali na korištenje - rekla nam je susjeda. Imala je priliku ući u taj stan. Kaže nam kako stan na trećem katu ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, blagovaoni­cu, kuhinju i kupaonicu.

 ??  ?? POTPIS LOKALNOG ŠERIFA
Ova fotografij­a govori puno o Ivi Žiniću i načinu na koji on sebe doživljava
POTPIS LOKALNOG ŠERIFA Ova fotografij­a govori puno o Ivi Žiniću i načinu na koji on sebe doživljava
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia