24sata

‘1. VELJAČE SIGURNO NE UKIDAMO MJERE’

PRIJETI TREĆI VAL Britanski soj korona virusa pojavio se u Sloveniji i Mađarskoj. Pitanje dana je kad će se pojaviti kod nas, upozorava Markotić. Moramo biti oprezni

- Pišu: HELENA TKALČEVIĆ, IVAN PAVIĆ

Novi soj korona virusa pojavio se u Sloveniji i Mađarskoj. Nije upitno da će se pojaviti i u Hrvatskoj. Trebamo biti oprezni jer je to jedna ozbiljna situacija.

Rekla je to ravnatelji­ca Infektivne klinike Alemka Markotić na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare Nacionalno­g stožera civilne zaštite. Čitava Europa strahuje od novih sojeva korona virusa koji se, prema preliminar­nim istraživan­jima, širi i do 70 posto brže. Zbog njega je čitava Velika Britanija u lockdownu, a pridružili su se i Irci, dok o velikom zatvaranju države razmišlja i Njemačka. - Puno veći broj ljudi može biti zaražen, a time se povećava i broj hospitaliz­iranih, pa i preminulih. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se onaj dio početka pandemije, kad se mislilo da virus možda neće doći u Hrvatsku, pa ako i dođe, da ćemo ga brzo zaustaviti. Trebamo biti oprezni. Hrvatska će pratiti situaciju i uzimati uzorke - rekla je ravnatelji­ca Markotić.

MJERE TRAJU DO 31. SIJEČNJA

Iako u Hrvatskoj broj zaraženih pada, upravo zbog novog soja i situacije u Europi još se ne razmatra o popuštanju mjera protiv širenja zaraze. Podsjetimo, trenutačne mjere na snazi su do 31. siječnja.

- Sljedećih desetak dana, koliko nas dijeli od donošenja nove odluke, procjenjuj­emo sve mjere. Do tada je situacija ovakva kakva jest. Mi možemo u jednoj mjeri utjecati na stanje s epidemijom u nas, ali trajno rješenje ove svjetske krize je u postupanju zajednice zemalja. Situacija je trenutačno dobra, ali ne možemo reći da je sve iza nas, nalazimo se u delikatnom razdoblju. U prvom ćemo redu učiniti sve da sačuvamo zdravlje i živote, ali vidjet ćemo i ako ima realnog prostora za neke manje korekcije da se one i naprave. Sigurno mogu potvrditi to da 1. veljače neće biti datum kad će se događati nešto spektakula­rno po pitanju popuštanja mjera - rekao je Božinović.

Iz Nacionalno­g stožera civilne zaštite istaknuli su i kako trenutačne mjere u Hrvatskoj daju rezultat. A njega ponajviše promatraju kroz brojku zaraženih dnevno i broj hospitaliz­iranih.

Jučer su zabilježen­a 902 nova slučaja zaraze korona virusom. Ozdravilo je 478 ljudi, a preminulo 27. Nažalost, među preminulim­a je i jedna osoba od 43 godine koja ranije nije imala nikakvih komorbidit­eta, što pokazuje da bolest može biti izuzetno teška.

MANJI PRITISAK NA BOLNICE

Trenutačno aktivnih slučajeva zaraze je 3481. Od toga su 1603 pacijenta u bolnici, a na respirator­u je 151 pacijent. Pritisak na bolnički sustav je puno manji. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je ovo pozitivan trend, ali i još jednom sve pozvao na oprez. - Smanjenje osobnih kontakata na najmanju razinu jedina je garancija suzbijanja širenja virusa - rekao je Beroš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia