24sata

Drama u Zagrebu! Up djelatnici u rebra i op

UZEO TAOKINJU Kako bi izašao iz banke, razbojnik je, držeći zaposlenic­u na nišanu, prisilio voditeljic­u poslovnice da odblokira dvostruka vrata s vremenskom zadrškom

- Pišu: HELENA TKALČEVIĆ, KATARINA BITIĆI

S kapuljačom na glavi i rozom maskom preko usta i nosa, pljačkaš je jučer oko 10 sati došao do poslovnice PBZ banke na Trgu Ivana Kukuljević­a u zagrebačko­m naselju Špansko.

Poput drugih klijenata koji dolaze u banku od zaštitara je uzeo papirić s brojem i čekao svoj red. Zbog epidemiolo­ških mjera koje su i dalje na snazi, u konkretnoj poslovnici ne može biti više od deset stranaka istovremen­o. Kako neslužbeno doznajemo, u to vrijeme u banci su radila tri od četiri šaltera. Pljačkaš je, doznajemo od očevidaca, nakon ulaska prvo otišao desno, gdje se nalaze osobni bankari. Kako oni kod sebe nemaju gotovine izvadio je pištolj koji je imao sa sobom te ga uperio u zaposlenic­u. Držeći joj pištolj pod rebrima prisilio ju je da s njim ide do šaltera. Tamo je uzeo sav novac koji su djelatnici imali u blagajnama, a potom je, ponovno držeći istu djelatnicu na nišanu, krenuo prema izlazu.

Vičući da će ubiti zaposlenic­u ako mu ne omoguće da izađe, prisilio je šeficu poslovnice da odblokira sigurnosna vrata s vremenskom zadrškom. Nakon što je izašao, gurnuo je prestravlj­enu djelatnicu i odšetao u nepoznatom smjeru.

- Ne znam detalje, ali vidio sam duge cijevi ispred banke. Čuo sam da je pobjegao prema kafiću Rituals pa iza zgrade gdje se nalaze parkinzi. Tamo ga je čekao pomagač u autu - kazao nam je građanin koji se zatekao na mjestu događaja neposredno nakon pljačke. Otkrio nam je i da je u banci bila djelatnica obližnje trgovine obućom koja je baš u to vrijeme nosila utržak u banku. Kako doznajemo, ona je bila za susjednim šalterom od onoga na koji je došao pljačkaš. Utržak nije uspjela predati, no ni razbojnik ga nije pokupio.

On je, navodno, bio toliko fokusiran da pokupi sav novac iz blagajni, da mu je to promaklo. S kolikim je iznosom pobjegao jučer nismo uspjeli saznati. Iz policije su potvrdili da su oko 10 sati dobili dojavu o razbojništ­vu u poslovnici banke u Španskom. Zbog kriminalis­tičke obrade druge detalje nisu mogli otkriti, dok će se šteta znati nakon inventure.

Jedna od sigurnosni­h mjera koju poslovnica ima su dvostruka vrata s vremenskom zadrškom. Ona su funkcionir­ala tako da potencijal­nim sumnjivca, uglavnom onima koji pokušaju ući maskirani ili djelomično maskirani, blokira ulazak u poslovnicu i zadrži ih u međuprosto­ru. Odlukom Stožera civilne zaštite o obveznom nošenju maski u svim zatvorenim prostorima, situacija je sad obrnuta. Bez zaštitne maske preko usta i lica ne može se ući u banku što je pljačkašu znatno olakšalo posao. Poslovnica ima i zaštitara, no njegova je uloga više psihološka jer je riječ o starijem čovjeku koji nije naoružan te ne bi mogao pljačkašu pružiti nikakav otpor.

Kao što je uobičajeno u ovakvim slučajevim­a, istražitel­ji su odmah izuzeli sve snimke nadzornih kamera, kako iz same banke, tako i s okolnih objekata. Inače, trg na kojemu je banka vrlo je prometan i pun ljudi, a u neposredno­j blizini je i dječji park.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia