24sata

‘POJEDINCI NAS ŽELE RUŠITI, SAMO NAS PUSTITE DA RADIMO’

APEL NA NETU Iz uprave HNK kažu da svrha apela koji kruži nije spas HNK već unošenje nemira među umjetnike te stvaranje nepovjeren­ja među publikom

- Pišu: PETRA KANIĆ, ANTONIJA UŠEK

VISOKA POSJEĆENOS­T

Intendanti­ca HNK Zagreb Dubravka Vrgoč jučer je na izvanredno­j novinskoj konferenci­ji istaknula probleme s kojima se uprava susrela u posljednje vrijeme.

Osvrnula se na Apel za spas hrama kulture na Trgu Republike Hrvatske koji je navodno potpisalo više od polovine djelatnika HNK, a traže ostavke. - Zanimljivo je da se o stanju u kazalištu nisu pitali umjetnici kao što su, nabrojimo samo neke, Alma Prica, Nina Violić, Milan Pleština, Goran Grgić, Ksenija Marinković, Lana Kos, Iva Vitić Gameiro i mnogi drugi koji neumorno rade, vježbaju, sudjeluju na probama, pripremaju nove predstave i izvode one s tekućeg repertoara - kažu iz uprave HNK koju su podržali predstavni­ci HNK-ovih sastavnica (balet, drama, opera). Svi su se složili u jednom: “Pustite nas da radimo!”

Apel za spas Hrama kulture na Trgu Republike Hrvatske kojeg su dobili mnogi ugledni umjetnici, profesori i kulturni djelatnici, ujedno su odbili potpisivan­je zbog njegova sadržaja i načina na koji se napada uprava kazališta. Prema zadnjim saznanjima uprave HNK, niti svi potpisnici ne znaju što su sve potpisali Tvrde kako potpisnici

Uz intendanti­cu Vrgoč stali su svi djelatnici HNK Zagreb

STALI UZ NJU apela u zadnjih šest godina rijetko su, a većina nijednom, posjetili kazalište. Poručuju kako u kazalištu nije viđen niti profesor Vjeran Zuppa (80), a s uvjerenjem potpisuje podatke o darovanim ulaznicama i opernom repertoaru.

- Među potpisnici­ma su oni koji nisu u ova dva mandata surađivali s HNK pa možemo ozbiljno pomišljati o povrijeđen­oj taštini. Potpisnici ne razumiju organizaci­ju i upravljačk­u strukturu HNK jer je operu u prvom mandatu vodio Nikša Bareza, a danas je vodi maestro Marcello Mottadelli - istaknuli su. Napomenuli su i da su protesti krenuli čim je Vrgoč izabrana na intendanti­cu te zaključuju kako svrha apela nije spas HNK, nego unošenje nemira među umjetnike u vremenu pandemije i potresa.

 ??  ?? Lani je prosjek posjećenos­ti drame bio 92 posto
Lani je prosjek posjećenos­ti drame bio 92 posto
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia