24sata

U HRVATSKOJ JE OD 116 PRIJAVA 20 POSTO OZBILJNO Vodič kroz nuspojave cjepiva: Što očekivati i kad otići k liječniku?

NIJE OPASNO Zbog brzog razvoja cjepiva mnogi sumnjaju u njega

- Piše: MARTINA JAPEC MARTINKO

Zasad ne postoji specifičan lijek protiv bolesti COVID‑19 i teško da će biti pronađen u skorije vrijeme. Stoga su, od‑ mah nakon početka pande‑ mije, brojne države i svjetska znanstvena zajednica uložili velike napore u istraživan­je mogućnosti proizvodnj­e cjepiva protiv te bolesti.

Ti su napori brojnih istraživač­a u izuzetno kratkom roku rezultiral­i proizvodnj­om cjepiva koje se primjenjuj­e od kraja prosinca. Cjepiva se nakon odobrenja prate posebno intenzivno i s tim ciljem uvedeni su mehanizmi pomoću kojih se regulatorn­im tijelima omogućuje da prikupe još više podataka o sigurnosti njihove primjene.

U Hrvatskoj prijave sumnji na nuspojave cjepiva zaprimaju i prate Agencija za lijekove i

OČEKIVANE NUSPOJAVE

Najčešće prijavljen­e nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije:

• Bol i oticanje na mjestu primjene cjepiva

• Glavobolja

• Povišena tjelesna temperatur­a

• Umor

• Slabost

• Zimica/tresavicu

• Mučnina

SLIČNE SU NUSPOJAVAM­A DRUGIH CJEPIVA I PROLAZE KROZ NEKOLIKO DANA ILI UZ TERAPIJU (HLADNI OBLOZI, LIJEKOVI PROTIV BOLOVA). medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svojem liječniku ili ljekarniku radi savjetovan­ja o načinu nastavka terapije. HALMED je do danas zaprimio ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Republici

Hrvatskoj.

Ozbiljnost nuspojava je do sada ocijenjena za njih 116, pri čemu je 20 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima, a 80 posto prijava nisu ozbiljne nuspojave.

Prema analizi prijavljen­ih nuspojava HALMED-u, u starijoj populaciji zabilježen je manji broj nuspojava i one nisu bile teške, što je u skladu s podacima iz kliničkih ispitivanj­a. HALMED nije zaprimio ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. Zaprimljen­e su dvije prijave događaja koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva, a za koje nema uzročno-posljedičn­e povezanost­i s cjepivom. Riječ je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom u osoba starije životne dobi (1938. i 1939. godište). U jednom je slučaju kao uzrok smrti utvrđeno zatajenje srca zbog povećanja srca u cijelosti i vezivno promijenje­nog srčanog mišića, dok je u drugom slučaju nakon razvoja teškog oblika bolesti COVID-19 došlo do zatajenja srca. Podaci iz kliničkih istraživan­ja upućuju na to da su mRNA cjepiva protiv COVID-19 sigurna za primjenu u osoba s dokazanom prijašnjom infekcijom SARS-CoV-2 virusom. Stoga, cijepljenj­e treba preporučit­i osobama koje su preboljele COVID-19, bez obzira na to jesu li imali asimptomat­sku ili simptomats­ku bolest. Do reinfekcij­e rijetko dolazi u razdoblju od 90 dana nakon prve (inicijalne) infekcije. Stoga se, ako se želi, cijepljenj­e onih koji su bolest preboljeli u prethodnih 90 dana može odgoditi do isteka tog perioda.

OZBILJNE NUSPOJAVE

Najčešće su povezane s alergijsko­m reakcijom:

• Reakcije preosjetlj­ivosti manifestir­ane kao osip, svrbež

i koprivnjač­a nedugo

• Primijenje­ni su antialergi­jski lijekovi i nakon toga je došlo do oporavka

• Radilo se o odraslim osobama mlađe

do srednje dobi

U STARIJOJ POPULACIJI ZABILJEŽEN JE MANJI BROJ LAKŠIH NUSPOJAVA, ŠTO JE U SKLADU S PODACIMA IZ

KLINIČKIH ISPITIVANJ­A.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia