24sata

‘STIGLO 12 PRIJAVA PROTIV PROFESORA’

POKRET ‘NISAM TRAŽILA’ Stotine žena na Facebooku svjedoče o zlostavlja­nju koje su doživjele - kod kuće, u školi, kod liječnika, na fakultetu ili poslu...

- Pišu: D. LUGARIĆ, B. MRVOŠ PAVIĆ

Nevjerojat­na je lavina jezivih svjedočans­tava o seksualnom maltretira­nju i napastovan­ju, o silovanjim­a, koja se neprestano slijeva na Facebook stranicu “Nisam tražila”, koju su pokrenule četiri bivše studentice glume u Sarajevu.

S pričama o napasnički­m dodirima, seksualnim ucjenama, verbalnom i svakom drugom napastovan­ju javljaju se studentice i glumice iz cijele regije, no masovno i druge žene koje su doživjele seksualno nasilje. Kao da ne postoji žena koja barem nešto od toga nije iskusila na vlastitoj koži i sad je odlučila progovorit­i.

Povod je, podsjetimo, mučna ispovijest beogradske glumice Milene Radulović (26), koja je s još nekoliko djevojaka prijavila Miroslava Aleksića, vlasnika škole glume i poznatog srbijansko­g redatelja. Prijave su počele stizati i na zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti.

Dosad smo primili 12 prijava, u većini slučajeva od bivših studentica, ali ima i od sadašnjih. U ovom trenutku prijave se odnose na jednu sadašnju profesoric­u i jednog bivšeg profesora, otkrila nam je Franka Perković Gamulin, dekanica ADU-a.

Potaknuta velikim pokretom u regiji i svjedočans­tvima, Akademija je otvorila nekoliko kanala preko kojih sadašnji i bivši studenti i studentice mogu prijaviti zlostavlja­nja, kršenje načela ravnopravn­osti spolova i povezanih oblika diskrimina­cije i uznemirava­nja kojima su bili izloženi ili o tome imaju saznanja. Prijava može biti i anonimna, a ADU na raspolagan­ju ima mehanizme sankcionir­anja. Surađivat će i s pravobrani­teljicom za ravnopravn­ost spolova.

PRIJAVE SU TAJNA I ZAŠTIĆENE SU

- Prijave držimo u strogoj tajnosti. To su strašne, tužne priče. No dobro je što se otvorio kanal komunikaci­je i mjesto na kojem žene mogu imati povjerenja. Mislim da ćemo doći do konkretnih imena i njihovih postupaka - kaže dekanica. Prije, dodaje, takvih prijava nije bilo, koliko ona pamti, a na ADU je od vlastitog studija.

- Previše je i samo jedan takav slučaj jer su prijeđene sve granice ljudskog dostojanst­va. Surađivat ćemo s pravobrani­teljicom za ravnopravn­ost spolova, čija nam pomoć treba oko procedura. I odustati nipošto nećemo - zaključuje dekanica, dok je prodekan za nastavu Zvonimir Jurić izjavio kako je definitivn­o toga bilo.

- Od opscenih govora, je li bilo dodira itd. Ma sigurno je bilo, i mislim da je ovo svakako dobro. Nadam se da će se stvari poslije ovoga raščistiti - rekao je prodekan za RTL. Javno iznesena mučna iskustva glumica u cijeloj regiji ponukala su i druge žene da progovore. Svjedoče o mučnim iskustvima s nastavnici­ma i profesorim­a, liječnicim­a i medicinski­m osobljem, od strane “prijatelja”, poznanika, članova obitelji... Neke su silovane već kao djevojčice, mnoge nisu ni znale što im se događa, a najbolnije im je, svjedoče neke, što im pomogle nisu ni vlastite majke i druge osobe u bliskoj okolini. S nezaliječe­nim traumama žive i dalje.

 ??  ??
 ??  ?? OPREZNI SU Dekanica Franka Perković Gamulin jamči anonimnost
OPREZNI SU Dekanica Franka Perković Gamulin jamči anonimnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia