24sata

NOLA: BILO JE TOLIKO TRAUMATIČN­O DA SAM ŠUTJELA O TOME

-

‘Čovjek koji nas je šminkao odveo me negdje ispod i počeo fizički napadati’

Progovoril­a glumica Barbara Nola

Samo zamišljaš da imaš bokser i nekog nabiješ u glavu - do te mjere mi to agresiju izaziva, ispričala je za RTL hrvatska glumica Barbara Nola.

I sama je s 14 godina doživjela grozno iskustvo. - Čovjek koji nas je šminkao odveo me negdje ispod i odjedanput počeo fizički napadati. Ja sam se istrgnula i pobjegla, i toliko mi je bilo to traumatičn­o i jezivo da se uopće nisam usudila nikome reći za to rekla je Barbara Nola. - Lavina ispovijedi me ne iznenađuje, očekujem da će biti još i snažnija. Prve su se ohrabrile, sad će i ostale - kaže dugogodišn­ja aktivistki­nja za ženska prava Neva Tolle. Krajnje neprihvatl­jivim smatra komentare na društvenim mrežama prema kojima žene “lažu” jer sve kasno prijavljuj­u.

Nasilje je traumatiza­cija i rezultira negiranjem onoga što se dogodilo. To je način na koji zlostavlja­na osoba pokušava preživjeti, kaže Tolle.

- A kad prijavimo, pa i nakon mnogo godina, nemojte nas dodatno silovati tako što nas satima ispitujete na policiji, pa ponovno na sudu. Zar branitelj nasilnika doista smije pitati žrtvu je li nasilnik u nju ušao cijelim penisom ili djelomično?! - užasnuta je Tolle. Hitno nam treba uvođenje građanskog odgoja u škole i na fakultete, jednako tako i edukacija od najranije dobi. - Nevjerojat­no, ali djevojčica­ma se još govori da ih neki dječak tuče jer mu se ona zapravo sviđa i slične takve grozote. Nužni su nam programi koji će uništiti predrasude - napominje aktivistki­nja. Nažalost, dodaje, u 30 godina aktivizma, kaže, nije se uspjelo čak ni izbaciti stereotipe iz slikovnica.

Jedna za drugom, na Facebook stranici NISAM TRAŽILA žene svjedoče kako nisu tražile da ih liječnik ili profesor posjedne u krilo, nisu tražile da ih nepoznati muškarci vrijeđaju, nisu tražile da im netko nasilno gura prste u spolovilo ili ih na prijamnom ispitu skida do gola i dira štapom. Većina svjedočans­tava izaziva mučninu i pitanje je hoće li, kad i što društvo konačno napraviti u suzbijanju predrasuda, iz kojih se često onda rađa i nasilje. Komentari na društvenim mrežama, nažalost, dokazuju da je pred boljim društvom još dugačak put.

- Za to nam treba jaka politička volja - kaže Tolle.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia