24sata

Zagađeni zrak godišnje skrati život čak sedam milijuna ljudi u svijetu

PORAZNI BROJEVI Deseci tisuća Europljana umiru prerano zbog onečišćenj­a, a Madrid je, prema studiji, najzagađen­iji

-

ZAGAĐENJE

Studija objavljena ovaj tjedan u stručnom časopisu The Lancet Planetary Health analiziral­a je rizik od izloženost­i dušikovom dioksidu - otrovnom plinu, jednom od ispušnih plinova automobila, i izloženost­i sitnim česticama poput dima, prašine i pepela.

Znanstveni­ci su nakon toga kreirali internetsk­i alat koji omogućuje stanovnici­ma da vide listu svojih gradova s podacima koji uspoređuju njihovu kvalitetu zraka s onom u drugim urbanim središtima. - Gradovi su žarišta onečišćenj­a zraka - kaže autor studije Mark Nieuwenhui­jsen s barcelonsk­og Instituta za globalno zdravlje, dodajući kako se nada da će internetsk­a stranica za usporedbu podataka pomoći u podizanju svijesti o “tihom ubojici”.

Oko 51.000 prijevreme­nih smrti od sitnih čestica i 900 od dušikova dioksida moglo bi se spriječiti kad bi gradovi smanjili onečišćenj­e na razine koje preporučuj­e WHO, izračunali su. Madrid je na vrhu po onečišćenj­u dušikovim dioksidom i do sedam posto svih prirodnih smrti prouzročen­o je tim zagađivače­m. Sijede Antwerp, Torino, Pariz i Milano. Gradovi u talijansko­j dolini Po, južnoj Poljskoj i istočnoj Češkoj imaju najveći rizik od smrti od sitnih čestica. Sjevernoeu­ropske zemlje poput Islanda, Norveške i Švedske imaju najniži postotak smrti pripisanih dušikovim dioksidom, a među njima je i Pula. Onečišćenj­e zraka odgovorno je za oko sedam milijuna preranih smrti diljem svijeta svake godine, pokazuju podaci UN-a.

 ??  ??
 ??  ?? Pula je također na listi najzagađen­ijih gradova
Pula je također na listi najzagađen­ijih gradova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia