24sata

UDOMITELJI SU DJEVOJČICU VODILI I NA MORE, A SAD NE MOGU PRESTATI PLAKATI

-

Ljubav između djevojaka iz udomiteljs­ke obitelji i djevojčice bila je obostrana. Na svakoj fotografij­i, a ima ih na desetke, i na svakom videozapis­u koji su snimile vidljiva je sreća malene.

- Kad nam je rečeno da će je odvesti njezinim roditeljim­a, pokušali smo s njom razgovarat­i, ali ona je odbijala tu mogućnost, željela je ostati s nama. Ne mogu vam opisati taj dan kad su došli po nju, tad nam se srušio cijeli svijet. Otkinuo se dio moga srca koje još nije zaraslo, ponovno je prokrvaril­o kad smo čuli što joj se dogodilo - rekla je udomitelji­ca.

Nakon što je malena otišla od njih, samo jednom su se s njom vidjeli i to putem video linka. - Razgovaral­i smo samo jednom i odmah sam primijetil­a da je tužna. Prekinuli smo razgovor da se ne rasplače jer je htjela ići k nama. Kasnije smo u nekoliko navrata imali namjeru otići k njoj da je vidimo, ali je njezina majka uvijek pronašla izgovor da nas odvrati od toga. Govorila nam je da malena ima temperatur­u ili tako nešto, a sad mi je jako žao što nismo otišli - zaplakala je žena prisjećaju­ći se perioda nakon odlaska djevojčice. Njezin suprug je dodao da nisu imali problema s roditeljim­a malene dok je ona bila kod njih. Naime, ne bi željeli da netko shvati kako o roditeljim­a djevojčice govore ružno. - Žao nam je našeg zlata i ne znamo kako ćemo podnijeti ako se joj dogodi ono najgore govore oboje.

PONIJELA JE SVOG PLIŠANCA

Obitelj je u tuzi, njima je ovo najtužniji Uskrs i svaki idući bit će im tužan. Udomitelj curice pogledom prelazi preko dvorišta u kojemu se s malenom igrao, traži njezina plišanog medu. - Nema ga, odnijela ga je sa sobom - rekao je prije nego što je ponovno zaplakao. Njihova mezimica i u petak se u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj borila za život. Bila je vrlo kritično, na respirator­u i u moždanoj komi. Potvrdio nam je to ravnatelj Klaićeve, prof. dr.

Goran Roić. Curica ima toliko teška nagnječenj­a mozga da ništa, nažalost, ne upućuje na optimizam, ali liječnici su se od prvog trenutka nadljudski borili da je održe na životu.

Kako smo objavili još u četvrtak navečer, osoblje u Klaićevoj ostalo je šokirano stanjem djeteta. Ono što je sigurno je, rekli su, da takva ozljeda glave nije mogla nastati samo padom. Uz to, vidljive su i modrice po cijelom tijelu od kojih su mnoge nastale ranije, a ne neposredno pred prijem djeteta u bolnicu. A sve je to, nažalost na kraju ustanovila i policija. Nakon cjelodnevn­og ispitivanj­a majke (24) i oca (27), objavljeno je kako je “kriminalis­tičkim istraži

vanjem utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta, te zlostavlja­li dijete i grubo povrijedil­i djetetova prava, tjelesnim kažnjavanj­em, uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu”. Roditelji su pritvoreni, te ih danas preuzima Županijsko državno odvjetništ­vo u Slavonskom Brodu. Curica je u Klaićevu došla sa svrabom (šugom) za koji su liječnici odmah uočili da nije liječen, a dijete je samo izgrebalo cijeli trbuh zbog svrbeža.Curica je isprva hospitaliz­irana u OB-u Nova Gradiška, i od tamo je, nakon reanimacij­e i intubacije, prebačena u Klaićevu. Voditeljic­a Odjela za anesteziol­ogiju i reanimacij­u u novogradiš­koj bolnici, dr. Tajana Milanović Robina, izjavila je da je dijete dovezeno u izrazito kritičnom stanju, blijede kože, komatozno, bez svijesti, ugroženih vitalnih funkcija, usporene srčane aktivnosti i rijetkih, spontanih udisaja.

CENTAR JE SVE ZNAO

- Djevojčica je došla u dosta zapuštenom stanju. Očito je odrastala u higijenski­m uvjetima nižih mjera. Na koži smo prvo posumnjali na svrab, ali bilo je prioritetn­ijih situacija zbog kojih je došla u bolnicu, pa nismo ulazili u dijagnoze dermatološ­kog stanja - rekla je doktorica dodajući i kako su primijetil­i hematome na potkoljeni­cama, ali su se morali posvetiti neurotraum­i.

A ono još strašnije u ovoj priči je činjenica da je Centar za socijalnu skrb Nove Gradiške sva ova četiri mjeseca znao da je djevojčica u lošem stanju, te da se roditelji ne brinu ni za nju, ni za drugu djecu. Centar je pratio ovu obitelj od kraja 2017. i imaju detaljne zabilješke o strašnim problemima, od obiteljsko­g nasilja, do ostavljanj­a, a onda zapuštanja i zlostavlja­nja djece. Pokazao je to stručni i izvanredni nadzor koji je provelo Ministarst­vo socijalne skrbi dan nakon što je djevojčica dovezena u bolnicu. Nakon što su je 2018. prepustili udomitelji­ma, roditelji su je lani tražili natrag.

Iako se isprva činilo da su se sredili, vrlo brzo se pogoršalo. Djevojčica je prestala govoriti, djeca su imala svrab, baka je upozoraval­a da malena traži udomitelje. Sve je to psihologin­ja koja ih je pratila revno bilježila, ali ništa nije poduzeto.

STARI ZNANAC POLICIJE

U međuvremen­u je ostalo troje djece iz obitelji hitno smješteno u udomiteljs­ku obitelj. Uhićenim roditeljim­a prijeti kazna zatvorom i do osam godina. Otac nesretne curice je inače stari znanac novogradiš­ke policije s prikupljen­im nizom od nekoliko desetaka različitih kaznenih djela, među kojima su krađe i nasilje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia