24sata

ČUDNO JE SVE. PROČEŠLJAT ĆEMO OD VRHA U CENTRU SU ZA SVE ZNALI, SMIJENIT ĆE RAVNATELJA

- Pišu: FRANJO LEPAN, EMIRAT ASIPI

Činjenica je da su čudne okolnosti dovele do ovoga. Mi smo poslali inspekciju u Centar i dogovorili stručni nadzor iz domene socijalnog i psihološko­g rada. Ovaj slučaj ćemo analizirat­i do kraja i utvrditi je li bilo kakvih propusta u sustavu.

Komentirao je tako ministar rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović slučaj djevojčice (2,5) iz Nove Gradiške

- Pročešljat će se sve od vrha do dna u cijelom sustavu, bitno je da utvrdimo odgovornos­t. Ono što će provjeriti upravni nadzor ministarst­va je li sve bilo po zakonu, dok će stručni nadzor povjeriti jesu li stručnjaci iz domene socijalnog rada i psihološke djelatnost­i odradili posao prema pravilima struke - rekao je Aladrović.

Na pitanje je li ministarst­vo moglo više učiniti da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju, Aladrović kaže kako vjeruje da je puno toga učinjeno.

- Počeli su s mijenjanje­m određenih zakonskih regulativa, dodijelili smo mnogo sredstava udrugama koje se bave prevencijo­m nasilja u obitelji, pokrenuli SOS telefon... No ovaj slučaj nas je osvijestio da to uvijek možemo činiti agilnije - rekao je Aladrović. Na slučaj se osvrnuo i Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

- Nekoliko mjeseci po rođenju roditelji su doveli dijete u Centar za socijalnu skrb s tvrdnjom da ne mogu voditi brigu o djetetu. Dijete smo preuzeli i smjestili u udomiteljs­ku obitelj. Krajem prošle godine roditelji su došli i podnijeli zahtjev da im se dijete vrati. Utvrdili smo da su se okolnosti poboljšale - rekao je Medunić i dodao

‘SVE SMO RADILI SUKLADNO STRUCI’

PROPUST? kako nisu imali naznake da je do ovoga moglo doći.

No stručni izvanredni nalaz nadležnog Ministarst­va utvrdio je baš suprotno. U četiri mjeseca koliko je djevojčica živjela kod roditelja, psihologin­ja zadužena za provođenje mjere stručne pomoći i potpore utvrdila je da djeca imaju svrab. baka (majka problemati­čnog oca) u strahu ju je upozoraval­a da malena sve lošije govori, da traži udomitelje. Roditelji su otvoreno priznali da ne znaju kako joj pristupiti, a psihologin­ja je u kući zatekla i susjedu koja je pušila u sobi u kojoj četvero djece spava i boravi. I sve to nije bilo dovoljno da se čim brže djeca maknu iz tih strašnih uvjeta. Da su odmah reagirali, vjerojatno ne bi došlo do ovakve tragedije.

Kako saznajemo, Upravn o vijeće Centra za socijalnu skrb sinoć je predložilo smijenu ravnatelja Medunića. To nažalost neće pomoći nesretnome djetetu.

 ??  ?? Ravnatelj tvrdi da nije bilo naznaka problema. Stručni nalaz ministarst­va pokazuje suprotno.
Ravnatelj tvrdi da nije bilo naznaka problema. Stručni nalaz ministarst­va pokazuje suprotno.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia