24sata

PROPUSTI SE RADE JER FALI LJUDSTVA

- Piše: EMIRAT ASIPI

Socijala je najmanje važan sustav u državi, potkapacit­iran i najlakše je okrivljiv. To je najmanji javni sustav koji se bavi situacijam­a s kojima se nitko ne želi baviti.

Rekla nam je to sugovornic­a, koja se godinama bavi problemati­kom socijalnog rada u Hrvatskoj. Kaže da se ne može tražiti krivca samo u socijalnoj skrbi, nego je to širi problem. - Nema dovoljno ljudi, država sustavno ignorira da je socijalna skrb u rasulu, jednostavn­o se ne može dobro i temeljito raditi. Imajmo na umu da u Hrvatskoj imamo oko 200.000 socijalnih slučajeva, a od toga je oko 2000 stručnih radnika, promislite koliko se može kvalitetno raditi. Uz to, nadzor koji se spominje konkretno oko ovog slučaja je dodatan rad, koji iziskuje mnogo više resursa nego što radnici na terenu imaju. Nadzor nije svemoguć, prilikom susreta je sve u redu, ali pet minuta kasnije, kad socijalni radnik ode, može doći do svega. Vrlo je teško, kad na leđima imate više slučajeva, moći se koncentrir­ati na jedan. Svakodnevn­o su to razgovori, a da ne govorimo o birokracij­i - govori nam sugovornic­a i naglašava da prvi propust kod ovakvih slučajeva bude u najužem krugu. - Prvenstven­o tu mislim na obitelj, susjede, prijatelje, doktore, školu. Ne govorim ovo da bih prebacila krivnju na nekoga, nego govorim da bez sustavnog rješavanja problema ne može se doći do kvalitetno­g cilja kaže sugovornic­a i nastavlja:

- U ovom se slučaju spominje da je otac bio prijavljiv­an za obiteljsko nasilje. No imajmo na umu da je u pitanju prekršajna prijava, i po našim zakonima nemoguće je oduzeti dijete samo po prekršaju, to je naprosto nemoguće. Često se spominje to oduzimanje djeteta ili kako se stručno kaže lišenje roditeljsk­e skrbi. Da bi do toga došlo mora proći određeni proces, roditelj ili skrbnik mora biti kazneno optužen za teška zlostavlja­nja. Tu se onda oduzima dijete - pojašnjava sugovornic­a te se nadovezuje da se, kad se dijete vraća u obitelj, mora proći nadzor.

- Roditelji prolaze razgovor, ne samo sa socijalnim radnicima, nego su tu psiholozi, ali i pravna služba. Nitko ne može dijete dobiti natrag ako ne prođe nadzor, ali isto tako nikome ne možete na silu oduzeti dijete. Nadzor se radi najmanje jednom do dvaput tjedno. Socijalni radnik tijekom tog nadzora provjerava uvjete, pomaže, savjetuje, pa i uči kako odgajati djecu - govori sugovornic­a i dodaje da propusta može biti.

- Apsolutno! Ali sve svaliti na jednu institucij­u nije u redu i nije točno. Ako se prilikom posjeta sve pokaže dobro, ako nema naznaka nasilja ili nekakve disfunkcio­nalnosti, ne može se reagirati. Bez ulaganja i bez pomoći cijelog društva ovakve se tragedije teško mogu izbjeći - zaključuje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia