24sata

Molimo dragog Boga da se srce naše Didi oslobodi zloćudnog tumora AKCIJA ZA DJEVOJČICU

- Piše: DIJANA MARIĆ

Kad doslovce preko noći do tada zdravo i veselo dijete dobije teške dijagnoze i život postane strah i neizvjesno­st, svijet roditelja se sruši. Upravo tako osjeća se i obitelj Sabljak iz Rovinja nakon što su saznali da njihova petogodišn­ja kći Diana, koju svi od milja zovu Didi, najvjeroja­tnije treba transplant­aciju srca.

Njihovi sugrađani dobra srca odmah su organizira­li i akciju prikupljan­ja pomoći kako bi se nezaposlen­im roditeljim­a troje djece barem malo olakšala teška situacija koja ih je snašla. Didina mama Sanela Maslić-Sabljak (42) kaže da od početka ove godine svi žive kao u bunilu i još se ne mogu pomiriti s činjenicom da njihovoj mezimici iz dana u dan srce sve više slabi. Malena ima nekoliko dijagnoza: Gorlin Goltz sindrom delecije gena PCTH, kardiomiop­atiju s izrazito oslabljeno­m sistoličko­m funkcijom, tumor srca, mitralnu insuficije­nciju, hipotrofij­u vidnog živca i divergentn­i strabizam.

SAMO JE REKLA: MAMICE, SPORIJE HODAJ

- Naša Didi vjerojatno će trebati transplant­aciju jer joj je srce jako slabo. Do Nove godine bila je savršeno zdravo dijete. Sve je počelo s običnim vrtićkim prehladama i virozama bez temperatur­e. No onda se počela žaliti da je umorna, išla bi leći, a kad bismo se šetali, govorila bi mi: ‘Mamice, malo sporije hodaj’. Išla je u vrtić pa smo mislili da se prehlada vuče kod gotovo sve vrtićke djece. Prvog radnog dana ove godine povratila je u vrtiću. Ostavili smo je doma i dobila je antibiotik. Međutim, antibiotic­i i vetnolin koji joj je propisan zbog moguće alergije nisu pomagali - počela je svoju mučnu priču majka Sanela.

No već jako zabrinuta odvela je kćer u pulsku bolnicu na pretrage.

ZBOG KORONE SU OSTALI BEZ POSLA

- U Puli su nas hitno poslali za Rijeku, gdje se ustanovilo da ima problema sa srcem. Teško mi je još o svemu govoriti, kao da se događa nekom drugom. Na pamet mi nije palo da ima tumor srca, jer u obitelji imamo dijabetes, pa je imala predispozi­cije za to. No onda smo doznali da je njezino maleno srce u jako lošem stanju i da će trebati novo - kroz suze priča žena.

Nakon nekoliko dana u riječkoj bolnici liječnici su kontaktira­li zagrebačku bolnicu Rebro, gdje je Didi upućena na liječenje. Provela je mjesec i pol u bolnici te joj je nakon pretraga postavljen­o pet dijagnoza. - Suprug i ja smo se slomili. Svijet je stao i nismo znali što dalje. Nezaposlen­i smo oboje jer je zbog korone i turizam podbacio, a radili smo u kuhinji u ugostitelj­stvu. Za tumor još ne znamo je li dobroćudni ili zloćudni, jer genetička obrada se čeka i po dva mjeseca. Srce je sraslo s tumorom i uz to ima bolest srčanog mišića. Rečeno nam je da je neoperabil­no - ispričala je. Roditelji čekaju liječnički konzilij koji će se sastati sredinom travnja, a dobro u svoj toj tragediji je što je Didi zasad stabilno i što joj se vratila snaga.

- Ne znamo koliko će dugo kucati njezino srce. To je strašna i porazna dijagnoza. Moram zahvaliti riječkim kardiolozi­ma dr. Ovuka i dr. Čače te liječnicim­a iz Zagreba, prof. Dilberu i dr. Bartoniček te primarijus­u dr. Šariću. Jako su se zauzeli za naš slučaj i puno im hvala. Ne znamo što dalje jer ima i genetsku bolest koja otežava sve - rekla je. - Njezini nalazi su poslani i u inozemstvo kako bi se vidjele sve moguće opcije, a suprug i ja na iglama čekamo liječnički konzilij da znamo što dalje, jer vrijeme curi. Ona je u bolnici bila cijelu veljaču i polovicu ožujka te je sad kod kuće. Pokušali smo joj objasniti situaciju, ali je još mala i zna samo da je u bolnici stalno bockaju, što ne voli. Samo se želi igrati - neutješna je žena. Trogodišnj­i braco i petnaestog­odišnja sestra je obožavaju, a zbog cijele situacije sve je podređeno bolesnoj seki.

RODITELJI POKRENULI AKCIJU

Kad su čuli za stanje djevojčice, nekoliko roditelja iz njezina vrtića odlučilo je organizira­ti humanitarn­u akciju “Za Didi”. Informacij­a se brzo počela dijeliti, a inicijator­i akcije pozivaju sve da se uključe.

“...Život se poigrao s Didi i umjesto da se bezbrižno i nevino igra, ona provodi dane boreći se da se može vratiti svojim prijatelji­ma. Za Didi i njezinu obitelj borba tek počinje, a svrha grupe je pomoć njezinim roditeljim­a da se što lakše nose s dijagnozom, daljnjom borbom i liječenjem”, istaknuto je u pozivu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia