24sata

SAD JE BAKA Jelena (62) nestala je 1970. Njezine kosti našl

- Pišu: HELENA TKALČEVIĆ, ANDREA THOMAS

Drago mi je da su je našli nakon svih tih godina. Pokopali smo je i imamo joj gdje otići, bez razmišljan­ja kaže nam Mile Brajdić (61), unuk Jelene Brajdić iz Rakovičkog Selišta.

Njezine kosti u pećini udaljenoj oko 500 metara od kuće u kojoj je živjela pronašli su speleolozi u listopadu prošle godine tijekom svojih treninga i redovnog obilaska pećina. Odmah su obavijesti­li policiju koja je kosti poslala na identifika­ciju na Zavod za sudsku medicinu i kriminalis­tiku. Pet mjeseci kasnije stigla je potvrda.

NAŠLI CRNE PAPUČE I KRPU

Jelena je na području općine Rakovica u Karlovačko­j županiji nestala davne 1970. u dobi od 62 godine. Iako napokon znaju gdje je skončala, obitelj i dalje ne zna okolnosti njezina nestanka ni uzrok smrti.

- Bio je 1. maj. Znam da smo mi djeca sadili grah u polju. Mama je išla naprijed i stavljala kolce, a mi smo išli iza nje, bacali sjeme i zatrpavali rupice. Baka je imala običaj zaključati vrata ako negdje ide. Imali smo dvostruka vrata, vanjska i unutarnja. Mama je primijetil­a da je baka otišla, a nije zaključala vrata prisjećao se Mile, koji s ocem Ivanom (90) još živi u Rakovičkom Selištu. Dobro pamti dan kad mu je baka nestala.

- Mama je rekla da pogledamo da nije izvela kravu na pašu. No kad smo došli do krave, vidjeli smo da su vime nabrekle. Kravu dva dana nitko nije pomuzao zamišljeno priča Mile. Otkriva nam da su djeca s odraslima nekoliko dana tražili baku po okolici.

- Obišli smo rodbinu koja je živjela u susjednim selima, obišli smo sve rupčage na ovom području. Spustili smo se i do ulaza u pećinu, gdje su je speleolozi pronašli. Tamo smo našli njezine crne papuče s gumbom i krpu u kojoj je držala novac, no

 ??  ?? Mile Brajdić se kao dijete često spuštao do ulaza u pećinu gdje su nađene Jelenine kosti. Kaže da je znao svaku rupu u okolici.
Mile Brajdić se kao dijete često spuštao do ulaza u pećinu gdje su nađene Jelenine kosti. Kaže da je znao svaku rupu u okolici.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia