24sata

NAŠLA MIR li su lani u pećini Identifici­rali su je DNK analizom

-

novca nije bilo. Tamo ima jedan uski, strmi procjep, u koji smo se mi kao djeca znali zavlačiti, no tad nismo mogli ući u njega - priča nam Mile. Dodaje kako su baku tražili i “milicajci” sa psom, no bez uspjeha.

TRAŽILI JE ‘MILICAJCI’ SA PSOM

- Nakon godinu ili dvije proglašena je mrtvom i do ove jeseni nismo znali gdje je ni što joj se dogodilo - govori. Otkriva nam da je baka Jelena bila krojačica i da je u dva rata izgubila gotovo svu rodbinu. - Nakon 2. svjetskog rata ostala je udovica sa šestero male djece. Suprug joj je ubijen 1942. godine, a svekar i svekrva preminuli su godinu kasnije od tifusa. Još je ranije ostala bez oca i brata - priča Mile. Njegov otac Ivan je Jelenino najstarije dijete. Imala je još četiri kćeri i sina Stjepana rođenog 1942. On je bio najmlađi. Od njih šestero živi su samo Ivan i Milka, koja živi u Zagrebu. Baka Jelena ima i 18 unučadi.

Ivan Brajdić prisjetio se kako su 1942. bježali prema Karlovcu. - Naišli smo na partizane. Pitali su nas kamo ćemo, rekli da su oni narodna vojska i da nemamo što bježati te nas poslali kući. Bilo je teško nakon rata. ja sam se najviše namučio. I opet sam dugo poživio - priča Ivan uz širok osmijeh.

NISU JE POSJETILI ZA USKRS

Iako slabo čuje i teže se kreće, znatiželjn­o je izvirio iz kuće kako bi provjerio tko ih je i zašto posjetio. Zahvalan je HGSS-u koji je pronašao kosti njegove majke, kao i policiji koja ih je identifici­rala.

Jelenini posljednji ostaci u utorak su stigli u Rakovicu, a već u srijedu je pokopana. Njezina djeca i unuci sad će joj napokon imati gdje zapaliti svijeću i pomoliti se za njezinu dušu. - Bila je vjernica. Te godine kad je nestala, bila je nesretna jer joj djeca nisu došla u posjet na Uskrs, a planirala su doći na Dan rada - kaže nam Mile.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia