24sata

ALARM SE UPALIO JOŠ U VELJAČI

-

Ministar Vili Beroš naglasio je da izravan način plaćanja za pojedine lijekove mora biti privremena opcija plaćanja jer bi se tako mogla poremetiti dinamika svih ostalih plaćanja.

Naime, nakon što se ustanovilo da postoje određene naznake da bi za dva ili tri tjedna moglo nedostajat­i određenih lijekova, posebice za onkološke i najteže bolesnike, opciju o izravnom načinu plaćanja veledroger­ijama našli su upravo zbog njih.

- Svi skupa smo sjeli i tražili rješenje. Tijekom noći i ranog jutra nađen je jedan koncept koji bi u ovom trenutku bio zadovoljav­ajući, koji ću kao privremenu mjeru kao ministar i podržati - rekao je jučer ministar i dodao kako vjeruje da će se i za sve druge naći rješenje u daljnjim razgovorim­a i promišljan­jima o ovoj temi. Ranije ovaj tjedan dogovoreno je da će veledroger­ijama za dugove biti uplaćeno 900 milijuna kuna. Predsjedni­ca HUBOL-a Ivana Šmit je, kaže, čula od svojih kolega za probleme s ograničeno­m isporukom lijekova zbog duga prema

POČETAK

1

KRIZE

Dio bolnica je u veljači i ožujku prestao s bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama prešao 150 dana.

NASTAVAK

2

BLOKADE Veledroger­ije su na sastanku s Vladom prije nekoliko dana tražile hitnu uplatu od 3,5 milijardi kuna i plan plaćanja do kraja godine. Obećano im je 900 milijuna kuna pa su veledroger­ije odlučile nastaviti blokadu dok se dugovi ne

PRIVREMENI

3 DOGOVOR Ministar Beroš izvijestio je kako su s veledroger­ijama postigli tek privremeno rješenje o izravnom plaćanju lijekova za onkološke bolesnike. Nadaju se da će naći rješenje i za sve ostale pacijente.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia