24sata

Antonija Skender bila je udomljena, a Marta Divjak posvojena. Napisale su pismo ministru Josipu Aladroviću

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Marta Divjak i Antonija Skender su članice inicijativ­e “Moramo vam nešto reći”, koja se bavi pitanjima i problemima djece u sustavu socijalne skrbi.

Obje su, kako kažu, djeca sustava. Antonija je bila udomljena, a Marta posvojena i svojim zalaganjem nastoje educirati javnost jer smatraju da nedostaje općeg znanja o socijalnim temama. Nastoje napraviti i zajednicu udomljenih i posvojenih, a prije nekoliko dana uputile su i pismo ministru rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću. Nije im odgovorio, a u međuvremen­u je, nažalost, preminula pretučena djevojčica iz Nove Gradiške. Nastavile su inzistirat­i na odgovorima, sve dok im se nije obratio premijer Andrej Plenković i dogovorio sastanak. Gostovale su u studiju 24sata i ispričale nam svoja iskustva.

PROBLEM STIGMATIZA­CIJE

- Moje djetinjstv­o definitivn­o nije izgledalo dobro. Rane godine su bile obilježene obiteljski­m nasiljem i zato smo ja, moj polubrat i polusestra bili izdvojeni iz obitelji. U prvom mahu smo bili smješteni u bolnicu zbog lošeg fizičkog i psihičkog stanja. Zatim smo premješten­i u Dječji dom u Nazorovoj. Provela sam tamo šest mjeseci i na Badnjak sam udomljena u obitelj u kojoj sam bila do 16.-e godine. Obitelj se raspala i više nisam mogla biti njihov štićenik. Pozvali su me u ured socijalne

“UVIJEK SAM BILA OTVORENA I NIKAD NISAM SKRIVALA DA SAM POSVOJENA. TO ME JE I IZGRADILO KAO OSOBU”

službe i tamo je socijalna radnica, koja je bila zadužena za mene, a u tih 16 godina ja je nikad nisam vidjela ni čula, rekla da mogu birati povratak u dom ili smještanje kod biološkog oca. Izabrala sam biološkog oca - priča Antonija. Marta kaže da je njena situacija bila lakša jer je posvojena. Ipak, imala je problema tijekom djetinjstv­a.

NUŽNO JE RASLOJAVAN­JE

- Maltretira­li su me, napisali su na kontejner da su tu našli Martu. Ali uvijek sam bila otvorena i nikad nisam skrivala da sam posvojena. To me je i izgradilo i sad se borimo protiv stigmatiza­cije - kaže Marta. Antonija je, nasreću, odrastala s troje starije braće iz udomiteljs­ke obitelji koji su bili zaštitničk­i nastrojeni. Prema njima, rješavanje problema u sustavu treba otpočeti s odvajanjem posebnog odjela socijalne skrbi koji će se baviti isključivo problemima vezanima uz djecu. Nadalje, kažu da je nužno napraviti nadzorne timove sa psihologom i medicinski­m djelatniko­m. Važno je i da ti timovi imaju vrlo strog nadzor od treće strane koji će svakodnevn­o provjerava­ti donesene odluke. Kako kaže Marta, takva tijela doslovno bi “visjela” socijalnim centrima za vratom jer su zamjena za roditelje. Potrebni su im raslojavan­je kako bi se što uspješnije fokusirali na dobrobit djeteta i strogi vremenski okvir za rješavanje problema kako bi se izbjegla kašnjenja u parnicama. U procese moraju biti uključeni svi akteri, od socijalnih radnika do suda.

Marta Divjak naglašava da je važna borba protiv stigmatiza­cije

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia