24sata

Tjeralica za Ivorom koji ‘SKRIVA’ SE U BELGIJI je silovao pse

SAT OTKUCAVA Ivora I. terete da je šest godina zlostavlja­o svoje pse. Ako mu presude do rujna, izbjeći će nastupanje zastare

- Pišu: H. TKALČEVIĆ, L. ŠIPRAK

Ivor I. (44), optužen da je fizički i seksualno zlostavlja­o svoja dva psa ljubimca, već je neko vrijeme nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Zbog toga je Općinski kazneni sud u Zagrebu, gdje mu sude od 2017. godine, 30. ožujka ove godine zatražio da se za njim raspiše tjeralica. Vidljivo je to iz podataka u eSpisu, kao i iz odgovora koji je udruga Eyes of an angel (Oči anđela), koja se bavi zaštitom životinja, dobila od Vrhovnog suda. Iz udruge su se požalili na dugotrajno­st kaznenog postupka, kao i na to da zastara u ovom predmetu nastupa u rujnu ove godine.

NIJE DOŠAO NA ROČIŠTE

Iz Vrhovnog suda udruzi su odgovorili da se u predmetu postupa te da je 30. ožujka za Ivorom raspisana tjeralica. Još na posljednje­m ročištu, 16. ožujka, sutkinja Jasna Zoretić Rendulić zatražila je da Ivoru odrede istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Određivanj­e istražnog zatvora prvi je korak za raspisivan­jem međunarodn­e tjeralice te Europskog uhidbenog naloga (EUN). Ivor u Zagrebu ima prijavljen­o prebivališ­te iako, prema podacima MUP-a, od veljače 2019. ne živi na toj adresi. MUP-u nije poznata njegova adresa u Belgiji, gdje radi u Europskom parlamentu, no ona je poznata belgijskim vlastima. Tamo su ga i pronašli početkom veljače te mu uručili sudski poziv za ročište 16. veljače ove godine, na kojem se također nije pojavio. Pokušao se ispričati bolešću, no nije dostavio medicinsku dokumentac­iju koja to potvrđuje.

Što se tiče zastare, rokovi se pomiču ako sutkinja do rujna ove godine donese nepravomoć­nu presudu. To je izvedivo ako Ivor postane dostupan sudu. Čini se kako je jedini način da se to osigura njegovo uhićenje i predaja hrvatskim vlastima. Treba spomenuti da je sutkinja Zoretić Rendulić četvrta koja radi na ovom predmetu. Spis je u rad dobila u prosincu prošle godine, kad je zastara već opasno zaprijetil­a.

Ivor radi u Europskom parlamentu, MUP-u nije poznata njegova adresa

USPJEŠNO ODUGOVLAČI­O

Prije nje na spisu su radile još tri sutkinje, koje su redom otišle na više sudove ili druga radna mjesta, zbog čega je predmet mijenjao referade. Ivor je uspješno odugovlači­o postupak koristeći razne pravne manevre, poput zahtjeva da se suđenje zatvori za javnost, a potom i tvrdeći da je raspravno nesposoban jer se liječi od depresije i posttrauma­tskog stresnog poremećaja te da mu je vrlo stresno dolaziti na suđenje na kojem će biti novinari.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia