24sata

: GLAZBA JE ZA JLJEPŠA IGRA

- Piše: ANA DASOVIĆ

Dok naš fotograf namješta kadar, nasmijana Leda Lovrenčić (11) kao od šale prebire po tipkama svoga klavira.

Čini se kao da i ne razmišlja o tipkama koje stišće, kao da je više zanimaju kamera i naš razgovor u pozadini. Kao da je glazba za nju igra, a kako nam kaže velikogori­čka osnovnoško­lka, učenica 5. razreda, upravo je to tajna i njezina novog velikog uspjeha. Leda je na nedavnom,

59. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvojila

1. nagradu u disciplini solfeggio.

SAVJET PROFESORIC­E

Od 100 bodova, osvojila je čak 98,95 bodova na pismenom i usmenom dijelu ispita te time pobijedila među četvero učenika koji su došli do državne razine ovoga natjecanja.

- Veću sam tremu imala na županijsko­m natjecanju, jer nisam znala kako to natjecanje izgleda. Na državnom je bilo lakše, iako me u dva trenutka zaista uhvatila jaka trema. Na državnom natjecanju profesoric­a mi je stalno govorila da se samo zabavim, jer to mogu pretvoriti u igru. I na županijsko­m mi je govorila: ‘Važno je da se zabaviš, čak i ako budeš zadnja’. Jer zašto bi radio nešto što ne voliš - kaže nam Leda.

I to je njezina misao vodilja, kako u glazbi, tako i u plesu kojim se također bavi već dvije godine. Glazbenu i plesnu osnovnu školu pohađa u velikogori­čkoj Umjetničko­j školi “Franjo Lučić”, tako da, kad sve zbroji, uspješno ide u tri škole.

- U osnovnoj sam peti razred, u plesnoj sad sam drugi razred, nakon četvrtog razreda, ako odlučim, ići ću u srednju. U glazbenoj sam isto peti, a nakon šestog idem u srednju. Tako da, kad ću biti sedmi u osnovnoj školi, bit ću prvi srednje u glazbenoj, a kad ću biti osmi razred u osnovnoj, onda ću biti prvi srednje u plesnoj - smije se Leda.

AKORDI, KVINTAKORD­I...

Velika matematika za mnoge, zaključuje­mo. A kako uopće izgleda natjecanje iz solfeggia, koji je mnogima također velika nepoznanic­a? - Prvo smo imali pismeni dio, gdje smo rješavali pet zadataka, prvo pišemo ljestvicu, onda intervale, pa kvintakord­e. Onda nam profesoric­a odsvira diktat, a mi moramo napisati ritam i tonove. U petom zadataku je opet ritam i onda ona odsvira interval, a mi moramo pogoditi koji je i raspisati ga - nabraja nam. Ledin talent za glazbu roditelji Ana i Konrad Lovrenčić zapazili su već u njezinoj najranijoj dobi. - Imala je samo dvije godine kad smo primijetil­i da bez greške traži i ponavlja tonove koje čuje da smo svirali. Prstićima je prelazila preko žica gitare i pjevala tonove. Ne bi prestala dok ne bi otpjevala točan ton. Prvo smo mislili da je slučajno pogodila, no onda smo shvatili da ih baš svaki put točno otpjeva - kaže nam Ana, inače naša poznata jazz pjevačica.

I tata Konrad je glazbenik, bas gitarist, a kako Leda kaže, vrlo je vješt sa svim instrument­ima. Tako se cijela obitelj nadopunjuj­e kroz glazbu.

TALENT SU VIDJELI

ODMALENA

ASPOLUTNI SLUH Ledini roditelji Ana i Konrad shvatili su da ona već s dvije godine bez greške pjeva tonove odsvirane na gitari ili klaviru.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia