24sata

S 35 IGRA NAJVIŠE U REALU, A EURO JE BEZ LUKE NE IDE PRED VRATIMA...

- Piše: MATO GALIĆ

Izjavio je to izbornik hrvatske nogometne reprezenta­cije Zlatko Dalić uoči utakmice trećega kola kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo 2022., a treneru Reala Zinedineu Zidaneu digla se kosa na glavi, barem figurativn­o. Hrvatska je na Rujevici srušila Maltu 3-0, ali tek nakon ulaska Luke u 54. minuti. Još je po 90 minuta odigrao protiv Slovenije i Cipra. Sve to u sedam dana. Previše za igrača koji će u rujnu napuniti 36. Ali bez njega naprosto ne ide.

Znaju to i u Realu, jer Modrić je za “kraljevski klub” zadnju utakmicu propustio 20. siječnja protiv niželigaša Alcoyana u šesnaestin­i finala Kupa kralja. Pogađate, Real je tu utakmicu izgubio 2-1 u produžecim­a i šokantno ispao. Modrića je tad Zidane htio odmoriti, a nakon tog podbačaja za Luku nema odmora, igra baš svaku utakmicu. Odigrao je za “kraljeve” 37 od mogućih 39 utakmica ove sezone. Jednu više odigrao je samo golman Thibaut Courtois. Belgijac je odradio 3420 minuta ove sezone, a ispred Modrića po minutaži su, redom, Varane, Mendy, Casemiro i Benzema. Zidane je svjestan da mora dozirati Modrića, pa je tako hrvatski veznjak odigrao 2768 minuta, odnosno pet je puta ušao s klupe, a 14 puta izlazio iz igre.

Zidane, kao i Dalić, radi pod velikim pritiskom. Ispao je iz kupa, u prvenstvu zaostaje tri boda za vodećim Atleticom, a trofeji su imperativ. Sve to prelama se na Lukinim leđima. Za vikend je odradio 60 minuta u pobjedi nad Eibarom, a danas ga već čeka dvoboj protiv Liverpoola. Modrić je poznat kao veliki radnik, uvijek radi na prevenciji ozljeda i zato je rijetko izvan terena, ali u godinama je i sve to brine poklonike hrvatske nogometne reprezenta­cije uoči Eura. - Kad vidim Luku s kolikim motivom i srećom dođe u reprezenta­ciju, to je evidentno i sigurno. Dok god bude tako, on će igrati u reprezenta­ciji. I dok igra na nivou kao što je sad u Realu. To govori koliko je ozbiljan, odgovoran i pravi profesiona­lac, kad u tim godinama drži tako visoku razinu. Nadam se, za dobrobit hrvatskog nogometa, da će nakon Eura ostati i za Katar - rekao je prije nekoliko dana Dalić, ali Luka se na to referirao uz malu ogradu.

- Ne vidim razlog da ne zaigram u Kataru, ali ako sve bude u redu nakon Eura...

Za to moramo držati palčeve. Luka je došao do 136. nastupa za reprezenta­ciju, preskočio Darija Srnu, a od zadnjih 50 utakmica “vatrenih” propustio je tek 10. Hrvatska je u tim utakmicama na Kina kupu izgubila od Čilea i Kine na penale, razbijena je 3-0 od Estonije, jedva je pobijedila Jordan i Gruziju (po 2-1) kod kuće te je deklasiran­a od Portugala (4-2) i Francuske (4-1) u Ligi nacija. Izbornik Dalić proglasio je silenzio stampa do Eura i pozabavit će se problemima u našoj selekciji. Dejan Lovren kaže da mlađi ne poštuju starije, a Luki se u takvoj atmosferi sigurno ne ostaje nakon

Eura...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia