24sata

Orkanska bura nasukala im je jedrilicu, stijene probile

Brački vatrogasci evakuirali su obitelj s djecom s nasukane jedrilice, HGSS je izvukao zametene s Velebita, a trajekt Jadrolinij­e jedini je mogao prevesti Hitnu do kopna

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Vatrogasci DVD-a Selca s Brača evakuirali su u noći na srijedu četveročla­nu obitelj kojima se jedrilica nasukala u uvali Točinjak. Skočili su u more i dokopali su obale. Bili su mokri, promrzli i u šoku no živi. Spiječili su potapanje broda.

Četveročla­na obitelj stranih državljana oporavlja se od stresa, no nisu ozlijeđeni kad su u utorak uvečer doživjeli havariju u uvali Točinjak na otoku Braču. Spasioci pretpostav­ljaju da ih je ulovilo nevrijeme, s obzirom na to da je s padanjem mraka bura jačala, te da su se pokušali skloniti u sigurnu uvalu. No noć i snažan vjetar pokazali su se jačima te se njihova jedrilica nasukala. Stijene su probile oplatu pa je more počelo nadirati u plovilo. Vjetar i valovi nastavili su ljuljati jedrilicu pa su muškarac, žena i dvoje djece skočili u more i završili na obali. - Bura je bila sve gora i odmah je krenulo nas četiri s dva vozila. Uzeli smo puno deka i termofolij­a jer nismo znali u kakvom su stanju - ispričao nam je Tino Štambuk, predsjedni­k DVD-a Selce, koji je izvukao ljude na sigurno. Stranci su bili sedam kilometara od prvih naseljenih kuća. - Našli smo ih mokre i promrzle, no nisu trebali medicinsku pomoć. Kad smo ih utoplili, morali smo na jedrilicu kako bismo spriječili da ne potone. Mora je već bilo unutra, zatvorili smo plin i spriječili istakanje goriva. Uspjeli smo spriječiti da je nevrijeme ne odnese i potopi kaže Štambuk.

Zbog nevremena je na moru intervenir­ala i Jadrolinij­a. Jedini su trajektom mogli isploviti od Lopara na Rabu do Valbiske na Krku kako bi prevezli Hitnu pomoć do obale po buri. U trećoj akciji spašavanja reagirao je HGSS iz Zadra koji je evakuirao ljude s Majstorske ceste kraj Tulovih greda na Velebitu. Zameo ih je snijeg i nisu mogli iz auta. Do njih su se probili quadom koji je imao montirane gusjenice.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PROBIJENA OPLATA
More je nadiralo u jedrilicu, zadržali su je da ne potone
PROBIJENA OPLATA More je nadiralo u jedrilicu, zadržali su je da ne potone
 ??  ?? Zbog visokih nanosa nisu mogli otvoriti vrata
Zbog visokih nanosa nisu mogli otvoriti vrata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia