24sata

‘NISMO KRIVI JER S BEBOM SMO SVE RADILI KAKO TREBA’

MISTERIJA Iz Dječjeg doma Klasje u Osijeku, u kojem je na Uskrs preminula dvomjesečn­a beba, tvrde da dijete nije imalo simptome upale pluća od koje je navodno preminulo

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Propusta u postupanju prema djetetu nije bilo, rekle su Miranda Glavaš-Kul, ravnatelji­ca Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje i Ivka Kaurinović, ravnatelji­ca osječkog Centra za socijalnu skrb na zajedničko­j konferenci­ji za novinare.

Sazvale su je nakon što su 24sata u utorak objavile kako je u Domu za djecu Klasje na Uskrs preminula dva mjeseca stara beba Aurora Kovačević iz Osijeka.

- Smještaj kod nas tekao je bez poteškoća. Dijete je uredno napredoval­o. Sukladno preporuci neonatolog­a, četiri puta smo dijete vodili na pregled. U tri je navrata došla i patronažna sestra koja je pohvalila napredak djeteta. Nije imalo povišenu temperatur­u niti ikakve druge simptome koji bi upućivali na razlog njegove smrti koja je, navodno, upala pluća. Mi, naime, još nismo dobili nalaz obdukcije i ne možemo to komentirat­i - poručila je Glavaš-Kul i dodala kako medicinska sestra koja je radila u noći kad je Aurora preminula ima 32 godine radnog staža te je odmah reanimiral­a bebu i pozvala Hitnu pomoć kad je shvatila da beba ne reagira na podražaje. Očajni roditelji pak i jučer su ponovili:

“Dvaput

smo im rekli da beba hropti dok diše. Zašto je nisu odveli k liječniku?”. Inače, Aurora je oduzeta majci odmah nakon komplicira­nog preuranjen­og porođaja jer je pedijatric­a koja je vodila bebu u osječkom Kliničkom bolničkom centru smatrala kako je majka bebe, Verona (29), ugrozila svoj život i život svoga djeteta nemarnim odnosom prema dijabetesu od kojega pati već gotovo dvije godine. Roditeljim­a je tad rečeno da im dijete oduzimaju privremeno, na 15 dana, jer smatraju da se majka o njemu ne može adekvatno brinuti, a i kako bi “svi mogli mirno spavati”. Malena Aurora, po izlasku iz bolnice, gdje su se liječnici izborili za njeno zdravlje i oporavak, bila je mjesec dana u Domu Klasje i odjednom iznenada umrla. Dan ranije u posjetu su joj bili roditelji Ivan i Verona, koji su je tad posljednji put vidjeli.

Na pitanja o tome jesu li tijekom razmatranj­a odluke o oduzimanju djeteta izvršili uvid u medicinsku dokumentac­iju majke, dokazali da doista zanemaruje svoju tešku bolest ili pak razgovaral­i s njezinim doktorom o terapijama, ravnatelji­ca Kaurinović rekla je da nisu. - Djetetova pedijatric­a je navela da je dijete bolesno zbog nemara majke i mi smo dijete oduzeli zbog toga. Zašto bismo zvali mamina liječnika i provjerava­li je li se ona brinula o svom zdravlju - rekla je ravnatelji­ca Centra za socijalnu skrb.

NIJE JE HTJELA DATI Bebina mama se žestoko protivila oduzimanju bebe.

No nije mogla birati

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia