24sata

DRAGO NUTRA , DRAGO VAN: JEDAN U ZAGREBU, DRUGI U SPLITU SAD GA PRIVELI ZBOG STANOVA

-

Policija je jučer uhitila Dragana Kovačevića te još trojicu zbog sumnje u primanje mita radi namještanj­a poslova.

Neslužbeno doznajemo kako istražitel­ji sumnjaju da je Kovačević za dobivanje poslova u Janafu tražio mito u obliku nekretnina, a koje bi formalno i dalje glasile na tvrtke koje su dobivale poslove od Janafa, a u biti ih je koristio Kovačević i krug ljudi oko njega. Jedan je stan u Zagrebu, u Ban centru, i glasi na tvrtku Cefis, drugi je u Splitu. Taj mu je, navodno, “sredila” tvrtka M.G.S. Grupa iz Kraljevice. Ta je tvrtka od Janafa krajem 2019. dobila posao izrade i isporuke tehničkog vatrogasno­g vozila. Istražitel­ji, naime, tvrde da su Cefis i M.G.S. još od 2012. na sumnjiv način dobivali ugovore s Janafom. U pitanju je navodno 11 spornih ugovora vrijednih oko 40 milijuna kuna, doznaje Telegram. Stan u luksuznom Ban centru glasi na tvrtku Cefis, kojoj je vlasnik Ivan Širić, koji je također uhićen. Stan ima 41,13 kvadrata, a kvadrati su se u toj zgradi koštali 5000-6000 eura. Kako doznajemo, Širić i Kovačević su prijatelji još od studentski­h dana. Ivana Širić je supruga uhićenog Širića i ona je direktoric­a niza tvrtki koje je osnovao Kovačević, ali ih je morao prenijeti na druge kad je postao direktor Janafa. Mala tvrtka Cefis registrira­na je na stanu Ivana Širića, a ipak je dobila milijunske poslove od Janafa. Sami su dobili oko 1,7 milijuna kn u jednom ugovoru, ali su kroz godine bili u konzorciju s tvrtkom Expleo savjetovan­ja Vedrana Jurkovića te su s njima dobili 10,5 milijuna kuna poslova. Sam Expleo ima ugovore vrijedne 10 milijuna kuna. Kad se sve zbroji, u mandatu Dragana Kovačevića, koji je počeo 2012., Expleo savjetovan­ja i Cefis dobili su oko 22 milijuna kuna poslova, doznali smo neslužbeno uz napomenu da su u nekim ugovorima sudjeloval­e i još neke manje tvrtke. Također, Širić i Jurković imali su posebne sobe u Janafu, kažu nam u tvrtki.

Prema registru ugovora koje je objavio Janaf bez navođenja vrijednost­i, radi se 7 ugovora, od ugradnje sustava za upravljanj­e dokumentim­a i njegove dogradnje, preko digitalizi­ranja arhive, pa do sustava za upravljanj­e procesima.

- Izgleda mi potpuno neuvjerlji­vo da će netko pokušati uvjeriti sud... da postoji ugovor kojim neka pravna osoba kupuje nekretninu, da postoji dokaz da je ta pravna osoba platila nekretninu i nakon toga je ta nekretnina u zemljišnim knjigama provedena na tu pravnu osobu, a ustvari, bi ta nekretnina trebala pripadati Kovačeviću ili nekome trećem. To je potpuno neživotno i neuvjerlji­vo - sve je komentirao Kovačeviće­v odvjetnik Ivo Farčić. Sinoć su Kovačevića prepratili u Uskok gdje je on odbacio krivnju. A bivši ministar Ivan Vrdoljak, koji je suinvestit­or zgrade u Splitu u kojoj je stan koji se spominje kao mito Kovačeviću za Tportal je rekao “da je potpuno siguran da Kovačević nije kupio stan u toj zgradi”.

 ??  ?? Policija ispred stana u Ban centru koji se povezuje s Kovačeviće­m
Policija ispred stana u Ban centru koji se povezuje s Kovačeviće­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia