24sata

JA, POTROŠAČ TEST EUROPSKE KOMISIJE: PROIZVOD JE ISTI, ALI O ISTI KEKS KOD N HRSKAV, DRUGD

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

Kamo god krenuli, očekivat ćemo da će neki proizvodi biti isti od zemlje do zemlje. Recimo Coca Cola, Fanta, slatki desert Kinder Pinqui, Milka čokoladni keksići...

Ali ne. Nedavno istraživan­je Europske komisije potvrdilo je ono što su neki odavno sumnjali - da su proizvodi istog proizvođač­a i jednake ambalaže od zemlje do zemlje različiti, štoviše bitno različiti, i da zapravo postoje nacionalne verzije istih proizvoda. Europska komisija naručila je testiranje 20 proizvoda u 16 zemalja, među njima i u Hrvatskoj, te su istreniran­i ocjenjivač­i potvrdili da deset proizvoda ima bitne razlike u okusu, boji i teksturi od zemlje do zemlje.

Tako Jacobsova kava Original instant

3u1 u Hrvatskoj ima najintenzi­vniji okus od svih zemalja, a Fanta je kod nas

NEKI TAMNIJI, DRUGI SVJETLIJI

BITNA I BOJA Ocjenjujuć­i boju, ispitivači su primijetil­i da je Fanta kod nas najviše narančasta, a Nestle Nesquick da je najsvjetli­ji u Estoniji. najviše naračnasta, dok je blaže žute boje u Italiji, Belgiji, Bugarskoj... Naša verzija tog soka slađa je od talijanske, ali jednako slatka kao češka verzija.

Isto tako, jogurt Danone Activia Nature kod nas i u Belgiji najmanje je kremast i najmanje kiseo, odnosno ima najblaži okus. Najveće razlike u sezornim svojstvima proizvoda bile su upravo na ovom jogurtu.

Zadatak 10-ak istreniran­ih ispitivača bio je ovakav - naslijepo isprobati proizvode i grupirati ih prema nekim sličnim karakteris­tikama. Primjerice, grupirati sok prema tome je li manje

MANJE KREMAST

JOGURT

NAJVEĆE RAZLIKE Jogurt Danone Activia Nature kod nas i u Belgiji je najmanje kremast i kiseo. Iz Danonea su odgovorili da se radi o različitim proizvodim­a. ili više sladak, a onda i prema boji, potom kekse grupirati prema hrskavosti i osjetu slatkog, a slatkiše prema tome koliko su čvrste ili mekše konzistenc­ije.

Tako su za Milka Choco Cookies ocijenili da su hrskaviji kod nas nego u Njemačkoj, ali da naša verzija ima i intenzivni­ji okus od njemačke.

Kad su testirali Kinder Pingui, našu verziju grupirali su u klaster u kojem su bili oni čvršće struk

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia