24sata

OKUS DRUKČIJI OD ZEMLJE DO ZEMLJE... AS VIŠE JE MANJE

-

ture, dok je češka verzija ovog slatkiša manje čvrsta (laički bismo možda preveli da je mekanija). Ipak, generalno su ocjenjivač­i zaključili da je Kinder Pingui uglavnom ujednačeni­h senzorskih svojstava u svim zemljama. Za dojenačku hranu Nestlé Nan Optipro 2, koja je u svim zemljama otprilike jednaka, ali kod nas je za nijansu slađa

verzija

nego, primjerice, u Poljskoj. Neki od proizvođač­a reagirali su, pa je Danone o svom jogurtu tako naveo da je zapravo riječ o dva proizvoda te da se razlikuju u pripravlja­nju, dok su iz Coca Cole pojasnili da razlike dolaze zbog sastava i da nema govora o dvostrukoj kvaliteti.

Inače, na listi proizvoda koje su testirali i s našeg tržišta bili su Coca Cola Original Taste, Danone Activia Nature, Dr. Oetker puding od čokolade, Fanta, Jacobs Original Classic 3u1 instant kava, Kinder Pingui, Milka Choco Cookies, Nestlé NAN Optipro 2 dojenačka hrana, Nestlé Nesquick i Pepsi Cola.

Inače, ovo istraživan­je je nastavak ranijeg istraživan­ja kojeg je također naručila Europska komisija kada su testirali 128 proizvoda te su pritom utvrdili da oko trećina njih ima jednaka pakiranja s prednje strane (ili gotovo jednaka), ali da se razlikuju u sastavima. To je izazvalo mnogo bure u javnosti EU, pa je bilo riječi i o tome da ljudi u pojedinoj zemlji više preferiraj­u, primjerice slađu čokoladu, drugdje da vole više okus tamnije čokolade.

Kako bilo, postavilo se pitanje smiju li proizvođač­i to radili ili je riječ o nepoštenoj trgovačkoj praksi (kako je to ocijenila Europska komisija u prvom testiranju 128 proizvoda). A upravo na inicijativ­u eruroparla­mentarke Biljane Borzan u travnju 2019. Europski parlament izglasao je zabranu različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU. Tako proizvodi iste robne marke moraju biti iste kvalitete u Bugarskoj, Hrvatskoj i Francuskoj. Europarlam­entarac Josip Sokol komentirao je posljednji test EK i založio se za sankcije proizvođač­ima koji plasiraju proizvode različite kvalitete od zemlje do zemlje.

KEKSIĆI HRSKAVIJI

RAZLIKE Ocjenjujuć­i kekse Milka Choco Cookies, ispitivači su primijetil­i da su kod nas srednje hrskavi i da je okus srednje intezivan u odnosu na druge zemlje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia