24sata

BEROŠ: OD DANAS SE NORMALIZIR­A OPSKRBA BOLNICA

STIŽU LIJEKOVI Iz veledroger­ija su rekli kako je problem ipak i dalje daleko od riješenog

- Pišu: B. MRVOŠ PAVIĆ, J. SARIĆ ČEDIĆ

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da je postignut svojevrsni kompromis s veledroger­ijama. Lijekovi će opet stizati u bolnice, a sljedeći tjedan održat će se i sastanak zbog neplaćenih dugova.

- Neke od uplata, od ukupno 980 milijuna kuna, koliko je država pokrila duga, dobili smo i mi, ali je problem daleko od riješenog - kažu nam neslužbeno u veledroger­ijama, od kojih su neke već prije deset dana u potpunosti zaustavile isporuku lijekova prema bolnicama.

SKUPI LIJEKOVI KAO PROBLEM Kako im je nešto novca sad uplaćeno, platili su i oni svojim dobavljači­ma, tako da će dio lijekova krenuti prema bolnicama, najavljuju. Sastanci se, međutim, nastavljaj­u idući tjedan jer cjelovitog rješenja, kažu, i dalje nema. Sastanak su u petak imali i bolnički farmakoloz­i, odnosno, ljekarnici, koji su samo konstatira­li stanje zaliha lijekova u svojim ustanovama, sa zaključkom da je ono različito od bolnice do bolnice. Kako su od Medike, doznajemo, dobili informacij­u da mogu naručivati dio lijekova koji im treba, jer je i Medika dobila uplatu za dio duga, krenulo se u nabavku potrebnih lijekova. Time bi se stanje na zalihama barem donekle moglo popraviti, odnosno ugasiti prvi požar. Posljednji­h dana bili smo svjedoci situacije da je dio onkoloških pacijenata ostao bez svojih terapija, a osobito dramatičan je bio poziv Hrvatske udruge leukemija i limfomi. Ova je udruga istaknula kako nekoliko desetaka njihovih članova nije moglo do terapija koje im znače život te da su im narušena osnovna ljudska prava na život i liječenje. Objavili smo i vapaj Hatidže Taletović i Zagreba, čiji sin Anel (20) boluje od rijetke bolesti mukopolisa­haridoze te već dva tjedna nije dobio lijek bez kojeg mu je život ugrožen, a inače ga prima na tjednoj bazi. Tako da se iz svega može vidjeti da je problem, kao što se i očekivalo, nastao s takozvanim posebno skupim lijekovima. Opskrbe ostalim medikament­ima očito je bilo cijelo vrijeme, samo u bitno smanjenim količinama. Jer Medika je još krajem travnja prekinula isporuku, a odmah nakon nje to je učinila i Oktal Pharma.

INFORMACIJ­E NA KAPALJKU Svi ravnatelji bolnica tad su govorili da nemaju zalihe ni skladišta te da je ono što je u bolničkim ljekarnama dostatno za maksimalno sedam dana. No nešto im je ipak stizalo, logika govori, jer da nije, danas bi svi bili bez lijekova.

Što se događa iza kulisa i kako sve funkcionir­a temeljem dogovora politike i poslovanja veledroger­ija, teško je dokučiti jer informacij­e cure na kapaljku, a nitko od svih njih nije pretjerano oduševljen kad treba otvoreno govoriti o ovoj problemati­ci.

 ??  ?? KAKO DALJE?
Veledroger­ije od ministra i Vlade
očekuju sustavna rješenja
KAKO DALJE? Veledroger­ije od ministra i Vlade očekuju sustavna rješenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia