24sata

DRAGAN IME ZA MITO...

VLASNIŠTVO SUMNJIVE FIRME Je li Kovačević stvarni i tajni vlasnik tvrtke Cefis, za koju Uskok sumnja da su preko nje izvlačeni milijuni kuna iz Janafa?

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Prije sam bio uvjeren, a sad sam sasvim siguran da je u biti tajni, pravi vlasnik Cefisa, baš Dragan Kovačević, a njegov prijatelj Ivan Širić samo paravan.

Kaže nam to sugovornik koji poznaje uhićene Kovačevića i Širića i razinu njihova prijateljs­tva još od studentski­h dana. Uskok je nakon ponovnog uhićenja bivšeg šefa Janafa razotkrio detalje poslova s informatič­kom tvrtkom Cefis. Tijekom gotovo osam godina mandata Kovačevića, baš njoj i njenim partnerima je na namješteni­m natječajim­a i pogodbama dano preko 18 milijuna kuna poslova.

Cefis je sudjelovao i u namješteno­m poslu od 15,5 milijuna kuna za dva vatrogasna vozila. Prema Uskoku, Kovačević je dogovorio tu nabavu, ali uz uvjet da preko četiri milijuna kuna poslova ode Cefisu. I to je i učinjeno.

STVARNA UPRAVLJAČK­A PRAVA

Zauzvrat je Cefis kupio dva stana, u Zagrebu i Splitu za gotovo 2,5 milijuna kuna, koje je koristio i uređivao Kovačević. Cefis je platio i ukupno 150.000 kuna najma Lexusa Kovačeviće­vu sinu, a za 190.000 kuna su kupili i Alfa Romeo Guilletu njegovoj kćeri. Uskok je našao u njegovu mobitelu poruke iz kojih je jasno da je Kovačević pregovarao i o stanovima i automobili­ma.

A onda kada je sve dogovoreno, računi su ispostavlj­eni Cefisu, koji je sve plaćao. I ne radi se samo o tome, čak i servis bojlera i namještaj

fakturiran­i su na Cefis. Stručnjak za trgovačko pravo s kojim smo razgovaral­i kaže da, ako je Kovačević davao upute za plaćanje, to implicira da je on imao stvarna upravljačk­a prava iako je odgovorna osoba i vlasnik bio Širić.

Ali ostavljaju ogradu da nemaju uvid u sve dokumente, no smatraju da bi se, ako postoje računi i nalozi, to moglo i dokazati. Kovačević i Širić su dugogodišn­ji partneri i prijatelji od mladosti. Zajedno su studirali, kad je Kovačević postao direktor danas ugašene Hagene, Širić je bio direktor informatik­e. A kad je postao direktor Janafa, Širićev Cefis dobiva milijunske poslove.

SAMO LOGO NA STRANICI

- Ako je to stvarno sposobna informatič­ka tvrtka, kako da nisu radili ni za koga osim za Janaf - pita se zajednički poznanik.

I zaista, internetsk­e stranice Cefisa sastoje se od loga tvrtke. I ničeg više.

A prihod kroz godine prilično se podudara s onim što je Uskok utvrdio da je stiglo od Janafa kroz koruptivne poslove. Podsjetimo, kad je prvi put uhićen, Kovačevića se teretilo za primanje 1,96 milijuna kuna od poduzetnik­a Kreše Peteka. U međuvremen­u smo otkrili da na sebi, obitelji i različitim tvrtkama Kovačević ima osam stanova diljem Zagreba, kao i poslovni prostor te lijepo uređenu vikendicu. Nakon ponovnog uhićenja, Uskok je objavio detalje novih potencijal­no koruptivni­h poslova. Iako je Kovačević na ispitivanj­u negirao da je počinio kaznena djela za koja ga sumnjiče, Uskok je tijekom istrage zaključio da je u stanu u Ban centru držao oko milijun eura u kešu. Kovačević je snimljen kako prije prvog uhićenja izlazi iz zgrade s torbom i ruksakom, stavlja ih u auto, a sutradan taj isti auto parkira u prijatelje­voj garaži u Samoboru. Policija uskoro u toj torbi, u parkiranom autu, pronalazi novac.

“Mi smo senzaciona­listički KOJI JE DOVEO tabloid” DO PROMJENE ZAKONA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia