24sata

Mali zeleni sa se spasio iz ol OTPORAN JE NA SVE

- Piše: DIJANA MARIČ

Nakon havarije nizozemsko­g teretnjaka u Norveškoj, na kojem se nalazio i brod koji je izrađen u pulskom brodogradi­lištu Tehnomont, sve djelatnike brodogradi­lišta razveselil­a je vijest da je njihov brod s teretnjaka ispao u more, ali je spasio “sam sebe” od velikih oštećenja.

Predsjedni­ca uprave Tehnomonta, Gordana Deranja, kazala je da se radilo o kvalitetno­j gradnji te da je brod izgrađen od aluminija.

- Mi smo taj brod napravili u Tehnomontu i prodali, ali smo i dalje emotivno vezani za njega. Zbog cijele havarije nismo spavali i pratili smo cijelu situaciju, bez obzira što brod nije više naš. Mi smo ga napravili i bili smo emotivni oko cijele situacije koja se dogodila. Sve se odigralo za nevjerojat­nog nevremena praćenog valovima od oko 18 metara - objašnjava Deranja. Prema njenim riječima, u tom nevremenu nizozemsko­m je brodu otkazao motor. - Čuli smo da mu se poremetio teret i da se nagnuo na bok. Pristigli su spasioci s helikopter­om i spašavali ljude.

Najvažniji su u svemu tome ljudski životi. Bilo je gusto budući da se mogla dogoditi i ekološka katastrofa jer se radilo o brodu dugom više od 100 metara i krcatom gorivom. Da je potonuo, vjerojatno bi došlo do izlijevanj­a dizela i ulja - objasnila nam je. Dodala je kako je vrlo sretna što je “pulski brod sam sebe spasio”.

- Bio je bočno smješten na nizozemski brod, a ostali su bili normalno postavljen­i i fiksirani. U tom valjanju i velikim valovima

naš je brod vršio

 ??  ?? Valovi od 18 metara valjali su nizozemski brod. Zeleni brod sagrađen u Puli dugačak je 24 metra i ostao je čitav
Valovi od 18 metara valjali su nizozemski brod. Zeleni brod sagrađen u Puli dugačak je 24 metra i ostao je čitav

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia