24sata

SENZACIJA U EGIPTU: OTKRILI ZLATNI GRAD

3000 GODINA BIO JE ZAKOPAN U PIJESKU Arheolozi kažu da je to najznačajn­ije otkriće nakon pronalaska Tutankamon­ove grobnice

-

NOVO NALAZIŠTE

Svjetski arheolozi pohvalili su otkriće za koje se vjeruje da je najveći drevni grad nađen u Egiptu, tisućama godina zakopan pod pijeskom.

Stručnjaci kažu da je to jedno od najvažniji­h otkrića od iskopavanj­a Tutankamon­ove grobnice. Egiptolog Zahi Hawass objavio je otkriće “izgubljeno­g zlatnoga grada” rekavši da je to mjesto otkriveno u blizini Luksora, doma doline kraljeva, piše britanski The Guardian.

- Grad je star 3000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III., a nastavili su ga koristiti Tutankamon i Ay dodaje se u priopćenju egipatskog ministarst­va. Otkriće je nazvao najvećim drevnim gradom, poznatim pod imenom Aton, ikad otkrivenim u Egiptu. Tim arheologa počeo je iskapanja u rujnu 2020. godine, između hramova Ramzesa III. i Amenhotepa III. u blizini Luksora, 500 km južno od glavnoga grada Kaira. Nakon sedam mjeseci iskapanja otkriveno je nekoliko četvrti, uključujuć­i pekarnicu s pećnicama i keramikom, kao i administra­tivne i stambene četvrti. Amenhotep III. naslijedio je carstvo koje se protezalo od Eufrata do Sudana, kažu arheolozi, i umro oko 1354. prije Krista. Vladao je gotovo četiri desetljeća, a njegova vladavina poznata je po bogatstvu i raskoši spomenika, uključujuć­i Memnonove kolose - dva masivna kamena kipa u blizini Luksora koji predstavlj­aju njega i njegovu suprugu. Arheolozi koji su radili iskapanja kažu da su optimistič­ni u pogledu otkrivanja daljnjih važnih nalaza, napominjuć­i da su otkrili i skupine grobnica do kojih se dolazilo “stepenicam­a urezanim u stijenu” te da sličnu konstrukci­ju imaju grobnice pronađene u Dolini kraljeva. Prošli je tjedan Egipat transporti­rao mumificira­ne ostatke 18 drevnih kraljeva i četiri kraljice iz Egipatskog muzeja u novi Nacionalni muzej egipatske civilizaci­je. Među 22 mumije bile su i mumije Amenhotepa III. i kraljice Tiye. (ds)

 ??  ?? Iskapanja su trajala sedam mjeseci
Iskapanja su trajala sedam mjeseci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia