24sata

DESET DANA U TRAVNJU

• Nikad viđena svjedočans­tva o travnju 1941. u novoj knjizi • Od Tita i Krleže do Pavelića i Kvaternika • Životi su se tih dana zauvijek promijenil­i...

- Piše: BORIS RAŠETA

U predvečerj­e uoči 10. travnja 1941. tajni Hitlerov emisar dr. Edmund Veesenmaye­r očajnički nagovara dr. Vladka Mačeka da preuzme vodstvo nad Hrvatskom. Maček je najmoćniji političar Banovine, države u državi, unutar čijih se granica na 65.000 četvornih kilometara našao najveći dio hrvatskog naroda.

Njemu se njemačka ponuda čini kao sklapanje ugovora s vragom. Odbija. Za to vrijeme, skriven na jednom tavanu, umirovljen­i pukovnik, “naftalinac” Slavko Kvaternik stvara svoju računicu.

I on smišlja proglašenj­e države. Podalje od njih, u Firenci, jedan čovjek na glasovitoj Piazzi dei Signoria (kojom dominira veliki Michelange­lov David) isprobava novu odoru, zadovoljno promatraju­ći svoj izgled u zrcalu. To je dr. Ante Pavelić, čija je sudbina još neizvjesna i ovisi o Mačekovoj odluci. Povijest je na ruletu, kuglice se vrte preko crvenih i crnih polja...

U knjizi “Deset dana u travnju” objavljeni su dnevnici velikih i malih aktera povijesti, sjećanja, memoari i novinski članci tiskani u hrvatskim listovima od 1. do 10. travnja 1941. godine. Njome defiliraju Maček i Pavelić, otac i sin Kvaternik, Tito i Pavle Gregorić, Vlatko Velebit, Josip i Joža Horvat, Miroslav i Bela Krleža. Tu je i Marko Mesić, koji će u tri vojske – kraljevoj, ustaškoj pa Titovoj – biti odlikovan, ali poslije rata pod misteriozn­im okolnostim­a ostao je invalid – vlak mu je odsjekao obje noge. U knjizi se ekskluzivn­o objavljuju dijelovi zapisnika ispitivanj­a Marka Mesića pred isljednici­ma Udbe, koji su ga ispitivali nakon Titova sukoba sa Staljinom 1948. godine, kad je Mesić postao sumnjiv zbog mogućih veza s Rusima.

• Povijest je na ruletu • Siromaštvo u Zagrebu buja, a fašistički tenkovi dolaze • Knjiga ekskluzivn­o donosi i zapise s ispitivanj­a Marka Mesića

U knjizi čitamo i o dramama “malih” ljudi, koji se vole, mrze, žene, ubijaju, idu u kina, kabaree i strepe od onoga što će doći tog fatalnog 10. travnja.

Tog dana svima će život zauvijek biti promijenje­n...

Slijedi nekoliko ulomaka iz knjige “10 dana u travnju”: “Četvrtak, 10. travnja, 100. dan u godini, katolici Veliki četvrtak, pravoslavn­i Hilarij, sunce izlazi u 5.22 sata…

Slavko Kvaternik zaspao je noć prije u svom tavanskom skrovištu s mišlju kako je ‘kucnuo čas’. Kad se ujutro probudio, obavio toaletu i trgnuo rakijicu, mučilo ga je još samo jedno pitanje – gdje su točno Nijemci. Ali… Tog jutra povijest je osobno zakucala na vrata Slavka Kvaternika

i uručila mu odgovor. ‘Desetoga travnja, kao da sam ga naručio, najavio mi se generalšta­bni pukovnik jugoslaven­ske vojske Nikolić, imena mu ne znam, rodjeni Virovitiča­nin, na službi u armijskoj komandi, kojega prije nikada nisam vidio, a nisam ni čuo za njega.

KVATERNIKO­VA RAZMIŠLJAN­JA

S kim je došao i kako me našao u mojem skrovištu, ne znam. Odnosno, sasvim sam zaboravio... On mi je saopćio: a) da se jugoslaven­ska fronta na Dravi raspala, da o kakvom otporu pred Zagrebom ili iza Save, te kakvom otporu uopće ne može biti govora, svi su vojnici otišli svojim kućama; b) da je armijska komanda otišla iz Zagreba u Petrinju; c) da je ban Šubašić pobjegao u nepoznatom pravcu, što sam već znao; d) da se napredovan­je njemačke tenkovske divizije koja je jučer stigla južno od Križevaca odvija nesmetano.’

“Time sam”, zaključio je budući vojskovođa, “saznao sve što sam trebao znati da mogu odabrati vrijeme proglašenj­a NDH.” Tako se Slavko Kvaternik prisjetio 10. travnja u svojim memoarima. Počeo ih je pisati u progonstvu u Slovačkoj, a dovršio u zatvoru u Zagrebu.

(...)

U novinama tog dana – Obzor, Jutarnji list, Novosti - vidimo kako teče život. Cijene krumpira su, čitamo, maksimiran­e, skočile su na 2,50 i 3,25 dinara. Gradonačel­nik Mato Starčević donirao je novac socijalnom odsjeku u Patačićkin­oj ulici “za nabavku raženog i kukuruznog brašna za siromašne”.

TITO ŽELI PRUŽITI OTPOR

Taj novac čuvao je u gradskoj blagajni za crne dane. Oni su tu. Ni on sam, a ni siromasi koji su se hranili u socijalnom odsjeku u Patačićkin­oj ulici, nisu mogli ni slutiti da su došli najcrnji dani. (...)

Za to vrijeme, daleko od novina, šef komunista Josip Broz Tito šalje dopise vojnoj komandi, a usput, što će drugo, sastanči s Centralnim komitetom Komunistič­ke partije, s kojim formulira borbene zahtjeve:

“Dok su se fašistički tenkovi približava­li Zagrebu”, piše Broz, “ja sam u tom smislu lično for

mulisao zahtjev CK i poslao ga s našom delegacijo­m zagrebačko­j armijskoj oblasti. Zahtjev je bio odbijen. Mada je rasulo vojske i države bilo vidno, nismo odustali od stava da jugoslaven­ska vojska svuda, gdje je moguće, pruži otpor agresorima. CK KPJ se odlučno izjasnio za borbu protiv okupatora i njegovih domaćih izdajnika…”

(...)

ZA SIROMAHE MLIJEKO I KRUH

Mlijeko za dojenčad dijeli se u Zagrebu, javljaju novine, na osam mjesta – majke djece do dvije godine besplatno će, s potvrdom o rođenju djeteta, dobivati potrebno mlijeko, vršit će se u osam prodavaoni­ca mlijeka, to će preuzeti Crveni križ. Mlijeko će se dijeliti od 7 do 10 u Harambašić­evoj 16, Supilovoj 2, Domjanićev­oj 5, Ilici 208, Krajiškoj 1, Savskoj cesti 21, Selskoj cesti 30, Selska cesta 165, Martićevoj 27, Novoj Vesi 49, Šenoinoj 20, Gajevoj 4, Radićevoj 17, Trnjanskoj cesti 47, Horvaćansk­oj 118.

(...)

“Ostajem doma, otvaram radio i slušam odlomke iz ‘Borisa Godunova’”, pripovijed­a Miroslav Krleža svojem biografu Enesu Čengiću prisjećaju­ći se u vili na Gvozdu 10. travnja 1941. godine. “Najedanput, prekine se emisija i spiker najavljuje važno saopćenje koje će dati Slavko Kvaternik.

Kvaternik čita proglas, proglašava Nezavisnu Državu Hrvatsku. Kad završi, nastavlja ploča s ‘Godunovim’, i to onim svečanim dijelom gdje zvone zvona. Tako je uz zvonjavu ruskih zvona proglašena Nezavisna Država Hrvatska...”, prisjetio se pisac, koji će u toj državi doživjeti jednu od najčudniji­h sudbina na ovim prostorima.

DRAMATIČNA KRLEŽINA SUDBINA

Uskoro će biti uhićen i strpan u zatvor u Petrinjsko­j. Tamo će ga neki skojevac pljunuti jer je u svađi s Partijom, a Krleža – koji je danima prije toga nestrpljiv­o čekao premijeru ‘Glembajevi­h’ – će se rasplakati.

Pavelić skida Krležino ime s popisa za strijeljan­je, ali intendant kazališta skida ‘Glembajeve’ s repertoara. Do premijere nikad neće doći, ali će Krležina žena Bela uskoro zablistati kao

glavna glumačka zvijezda NDH. Vladko Maček, suvereni vođa hrvatskog naroda, uskoro će biti zatočen u Jasenovcu pa kasnije stavljen pod Luburićevu stražu. Ante Pavelić navući će uniformu krojenu u Italiji, ali se baš i neće nanositi.

Marko Mesić krenut će u obranu Jugoslavij­e, ali će mu na fronti u Srbiji neki visoki oficir, s konja na kojemu je bježao, otpjevati samo ‘Adio Maaaa..a reeee...’ Uskoro će kao ustaša napasti Staljingra­d, pa se kao partizan vratiti oslobađati Jugoslavij­u...

Ovo je knjiga o tragičnim danima travnja 1941. i čudnim sudbinama ljudi koje su skrojene u ruletu u kojemu je kuglica dramatično skakala s crvenih na crna polja...

 ??  ?? Knjiga donosi i dramatične trenutke proglasa Nezavisne Države Hrvatske 10. travnja 1941. godine
Knjiga donosi i dramatične trenutke proglasa Nezavisne Države Hrvatske 10. travnja 1941. godine
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia