24sata

Obivao batine, anas fali? Ništa’

-

Mnogi roditelji i nemaju svijest da to nije u redu. Mnogi su i sami bili žrtve nasilnog odgoja, pa ćete često čuti:

‘I ja sam znao dobiti pljusku, pa mi danas nije ništa’.

No djeca su i tad patila, ali u tišini. Boljelo ih je, osjećali su se poniženo, bilo ih je sram, mislili su da s njima nešto nije u redu i živjeli u strahu. To što je tjelesno kažnjavanj­e bilo općeprihva­ćeno, pa djeca nisu mogla dobiti podršku i pomoć, ne znači da to nije imalo loše posljedice, kaže Marina Ajduković.

Ono što su iz toga naučili, kao što uče i djeca koju roditelji danas fizički kažnjavaju, jest da je nasilje u bliskim odnosima u redu, te ga toleriraju u vršnjačkim odnosima, u romantični­m vezama i drugim situacijam­a. - Ukratko, događao se međugenera­cijski prijenos nasilja, a i danas se kod mnogih taj obrazac ponavlja, uz logiku koju smo spomenuli: ‘I ja sam dobivao batine, pa što mi fali?!’ - kaže sugovornic­a. Roditelji koji prijeđu granicu boje se tražiti pomoć zbog straha što će biti s njima ili s djetetom. Susjedi to ne čine zbog straha od roditelja, oni koji rade s djecom pitaju se hoće li mu prijavljiv­anjem učiniti više štete ili dobra, racionaliz­irajući to da su intervenci­je sustava spore i loše, da će dijete, primjerice, ako ga roditelj zbog toga ispiše iz vrtića, biti još ugroženije i slično - kaže sugovornic­a. Upozorava i na još jednu zabrinjava­juću pojavu - istodobno s padom udjela djece koja doživljava­ju fizičko nasilje od roditelja, posljednji­h se godina povećava psihološko i emocionaln­o zlostavlja­nje, koje također nosi vrlo negativne dugoročne posljedice. Dodala je kako postoje situacije u kojima se češće viđa nasilje u obitelji.

- Nasilje prema djeci najčešće se događa kad roditelji imaju psihološki­h problema, kao što je npr. visoka razina stresa, kad su pritisnuti financijsk­im poteškoćam­a, ako postoje problemi ovisnosti i nasilje u partnersko­m odnosu. S obzirom na to što nam je donijelo doba Covid-19, te da sve češće govorimo o psihičkim i drugim posljedica­ma koje će ono donijeti i već je donijelo, a da su se mnogi i prije toga borili s financijsk­im poteškoćam­a zbog gospodarsk­e krize, možemo očekivati da će to dovesti i do porasta neadekvatn­og ponašanja roditelja – kaže Ajduković.

Dodaje kako je upravo zbog toga važno osvijestit­i da nemamo vremena čekati promjene zakona ili reformu sustava nego da se trebamo odmah okrenuti konkretnom djelovanju na onome što možemo promijenit­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia