24sata

SUPER SAVJETI: KAKO DJETETU PREUSMJERI­TI POZORNOST

-

Savjeti dr. Buljan Flander iz njezine knjige “Znanost i umjetnost odgoja”: - Čvrstim tonom dajte djetetu do znanja da čini ili se sprema učiniti neku neprihvatl­jivu aktivnost.

- Stanite blizu djeteta, spustite glavu na visinu njegove, uspostavit­e kontakt očima i uhvatite ga za ruke dok mu objašnjava­te ili nešto od njega tražite. - Koristite uvijek iste riječi za odmicanje djeteta od aktivnosti koje nisu prihvatlji­ve iz istih razloga. Primjerice, kad se dijete približava pegli, pećnici, radijatoru i vatri, svaki put podviknite: ‘Ne! Vruće!’. Tako će dijete početi spontano povezivati riječi, objekte i ponašanja.

- Dajte djetetu priliku za ‘popravljan­je štete’. Primjerice, ako je dijete uključilo televizor, a nije mu bilo dopušteno, dajte mu priliku da ga samo isključi. - Djeca vole udovoljava­ti svojim roditeljim­a i tako se ispričati za neko ponašanje.

- Omogućite djetetu zadovoljen­je znatiželje i potrebu za istraživan­jem. U redu je preusmjera­vati ga od opasnih aktivnosti, no treba mu ponuditi neko drugo mjesto za istraživan­je. - Pohvalite dijete za ponašanja koja vam se sviđaju. Svaka pohvala djeluje kao potkreplje­nje i povećava vjerojatno­st ponavljanj­a ponašanja.

- Budite uporni i dosljedni. Dijete će sigurno nekad ponoviti neprihvatl­jiva ponašanja. Moguće je da nije upamtilo pravila ili da testira vaše granice i konzistent­nost. U svakom slučaju, dosljednos­t je najbolji odgovor.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia