24sata

Princ Philip imao je teško djetinjstv­o uz četiri sestre. Bio je p

-

NASTAVAK S SPRETHODNE STRANICE

Udajom je Elizabeta ostvarila svoje snove, kako je ispričala, jer ga je voljela još otkad je imala 13 godina, a on je tad imao 18. Ipak, Philip nije baš bio “savršen ulov” za ženu koja će postati kraljica Velike Britanije - rođaci su u trećem koljenu, odnosno prabaka im je britanska kraljica Viktorija. To nije smetalo njihovim obiteljima, ali postojali su i drugi problemi. Odabranik kraljičina srca bio je protjeran iz Grčke, a i nije bio imućan kao ona. Od oca je dobio kovčeg odjeće, četku za brijanje, dugmadi za manžete i pečatni prstena kojeg je stalno nosio. Bio je pravoslava­c, a njegove sestre bile su udate za njemačke prinčeve bliske nacistima.

ODREKAO SE PRAVOSLAVL­JA

Osim toga, ni njegovo ponašanje nije se sviđalo roditeljim­a kraljevne Elizabete jer je bio direktan, a kad je bio duhovit, to bi graničilo s vrijeđanje­m. Philip se školovao u Velikoj Britaniji, a tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao je s Kraljevsko­m mornaricom u bitkama na Sredozemlj­u i Pacifiku. Svako slobodno vrijeme koristio je da vidi svoju Elizabetu. Zaručili su se 10. srpnja 1947., a vjenčali 20. studenog iste godine. Zaprosio ju je dijamantni­m prstenom koji je dao napraviti

HOBIJI IZVAN DVORA od majčine tijare. Prije vjenčanja postao je britanski građanin i princ te vojvoda od Edinburgha. Prije ceremonije morao se odreći pravoslavl­ja i prava na grčko prijestolj­e koje zapravo više nije ni imao. S obzirom na to da su se Philip i Elizabeta vjenčali samo nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, nitko od članova njegove obitelji njemačkog podrijetla nije smio doći na kraljevsko vjenčanje osim njegove majke. Princ i kraljica dobili su četvero djece. Najstariji je princ Charles (72), a zatim kći Anne (70) pa sinovi Andrew (61) i Edward (57). Philip je obožavao letenje, a poznat je i kao pasioniran­i igrač pola i ljubitelj utrka konjskih zaprega. Tijekom života bespogovor­no je pratio kraljicu Elizabetu na svim njezinim putovanjim­a i bio joj je najveća potpora u svim kriznim trenucima. Ostat će zasigurno upamćeni kao najdugovje­čniji monarsi, s najduljom službom.

Šuškalo se i da ju je često varao i imao razne ljubavnice, ali s kraljevsko­g dvora nikad nisu dopustili da detalji njihova privatnog života dospiju u javnost.

Oni koji su upućeni u njihove odnose ističu da su opstali zato što su često bili razdvojeni i imali obveze oko kraljevsko­g dvora, a onda kad se 2017. princ Philip povukao, kraljica je imala sve više i više obveza oko dvora i rješavanja problema koje bi im zadali potomci.

BEBA U SANDUKU ZA VOĆE

Princ Philip rođen je 10. lipnja 1921. godine na Krfu u Grčkoj, a imao je teško djetinjstv­o. Bio je peto i najmlađe dijete u obitelji i odrastao je uz četiri sestre. Otac im je bio grčko-danski princ Andrew, a obitelj je prognana iz Grčke

 ??  ?? Princ je obožavao letenje i utrke konjskih zaprega
Princ je obožavao letenje i utrke konjskih zaprega

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia