24sata

Philip je u Dubrovniku želio voziti autobus...

SNALAŽLJIV­I PRINC Kraljica je usred leta preusmjeri­la avion, pa u Dubrovniku nisu imali spreman doček, a ni službena vozila

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Osim Zagreba i Đakova, kraljica Elizabeta II. te 1972. godine željela je posjetiti i Dubrovnik, o kojem joj je pričala princeza Margaret, koja je tamo bila koju godinu ranije.

No vremenske prilike na dubrovačko­m aerodromu nisu bile povoljne, pa su specijalni­m britanskim zrakoplovo­m trebali otići u Titograd. No kako to izgleda kad kraljica nešto poželi, opisao je Radovan Komar, hrvatski i jugoslaven­ski diplomat koji je bio zadužen za kraljevski par.

- Poletjeli smo britanskim specijalni­m avionom u Titograd, a kraljevska porodica bila je veoma razočarana što neće vidjeti Dubrovnik. Ali kad smo već bili blizu Titograda, avion je počeo mijenjati rutu i uputio se u pravcu Dubrovnika. Dežurni britanski avijatičar, general, došao je k meni i rekao da je kraljica promijenil­a plan leta. Avijatičar­i su slušali vremenski izvještaj, a kako su te komunikaci­je na engleskom jeziku, s dubrovačko­g aerodroma su

NESPREMNI javljali da je vjetar pao i da su uvjeti na aerodromu normalni opisao je Komar.

Kako ih nisu očekivali, nije bio spreman ni službeni doček.

- Na aerodromu nije bilo nijednog službenog automobila. Princ Philip je kroz prozor ugledao jedan autobus bez šofera i rekao da idemo tim autobusom. Budući da nema šofera, ponudio se da će on voziti. Tad sam izgubio strpljenje - opisao je diplomat, koji je spriječio avanturist­ičkog princa da provoza autobus.

Bili su tad u posjetu još i Zagrebu i Đakovu, kraljica je poznata kao velika ljubitelji­ca konja, a i danas ju se može vidjeti kako jaše.

 ??  ?? U Dubrovniku je kraljveski par i svitu dočekao prazan bus
U Dubrovniku je kraljveski par i svitu dočekao prazan bus
 ??  ?? SLAVNA ERGELA Kraljevski je par tad posjetio i svjetski poznatu ergelu u Đakovu
SLAVNA ERGELA Kraljevski je par tad posjetio i svjetski poznatu ergelu u Đakovu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia