24sata

U JADRANU JE ULOVLJEN NAJVEĆI ŠKAMP NA SVIJETU!

Ribar Tome Šarić iz Šarić Drage u Velebitsko­m je kanalu ulovio škampa svjetskog rekordera - dugog čak 43 centimetra i teškog 350 grama!

- Pišu: ROZETA BOGELJIĆ

Ovaj moj posao nije ni lak ni jednostava­n. Velebitski kanal ima maksimalnu dubinu od oko 70 metara, škampi se drže na dubinama od 40 do 45 m, a nekad i na 60 metara. E sad, triba ih naći jer sve zavisi o dobu godine, vitru, kurentima, pa i potresu, koji ih zna zatrpati na dnu, kaže Tome Šarić.

Kad ih zatrpa, rekao je profesiona­lni ribar Šarić za portal 057info, potrebno je neko vrijeme da se sve smiri pa da se oni opet pojave i postanu aktivni.

- Imam 300 vrša i, dok ih sve obiđem, to traje. Uvik na more idem sam, ali srićom, imam puretić, pa to ipak hidraulika odradi. Nije me strah jer su tu godine iskustva, tako da znam pripoznati buru i kad je još daleko - kaže iskusni ribar. Premda je prije bio dosta prorijeđen, škamp se u posljednji­h nekoliko godina dobro oporavio. Prije je na vršama bilo dopušteno oko od 14 do 16 milimetara, a sad je čak 18 milimetara

- Ja na svojim vršama, bez obzira na to, imam oko od 20 milimetara. Puštam da mali škamp izađe, a da ostane samo veći. Niti se meni isplati loviti male niti je za škampe dobro da se izlove tako sitni. Triba se ipak malo pobrinuti za to naše nesretno podmorje. Tako sam dan-dva prije Uskrsa, u jednoj vrši, tu prema Paškome mostu, diga jednoga koji se baš i ne viđa svakog dana - pohvalio se Šarić za Novi list dodavši kako je, kad je dobra sezona, moguće uloviti i od 15 do 20 kilograma škampa po danu.

ŠKAMP OD VRHA ROŠČIĆA NA GLAVOPRŠNJ­AKU DO REPA SLUŽBENO MOŽE NARASTI 25 CENTIMETAR­A

Tomin je ulov duži za 5 mm i time je ulovio svjestkog rekordera

 ??  ??
 ??  ?? NIJE ‘RIBARSKA PRIČA’ Tome Šarić ovjekovječ­io je
megaškampa
NIJE ‘RIBARSKA PRIČA’ Tome Šarić ovjekovječ­io je megaškampa
 ??  ?? Tome Šarić fotografir­ao se s člankonošc­em rekorderom
Tome Šarić fotografir­ao se s člankonošc­em rekorderom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia