24sata

Tuna je riba kojoj se svi klanjaju...

RIBLJI SVIJET ‘Divlja’ tuna okusno je neusporedi­va s onom uzgojenom. U našim uzgajališt­ima hrane je haringama, a ne više srdelama i inćunima

- Piše: RADOVAN MARČIĆ

Oduvijek je u Hrvata tuna bila na posebnoj cijeni. Te velike ribe, čiji primjerci nerijetko narastu i do tri stotine kila, nekad su se lovile na zapas.

Cijelo bi jato uplivalo u kakvu uvalu, pa bi onda ribari brže-bolje razapeli mrežu od jednog do drugog rta te je povlačili prema pličini, gdje su je onda vadili kukama. Impresivan prizor tog završnog dijela lova ovjekovječ­en je u Babajinu filmu “Izgubljeni zavičaj”.

GENERACIJS­KO PAMĆENJE

Na Hrvatskom primorju i kvarnerski­m otocima na više su mjesta bile postavljen­e tunere, osmatračni­ce na kojima je uvijek netko bio “dežuran” u promatranj­u uvale. Kao turistička atrakcija, u Bakarcu, istočnom kraku velikog Bakarskog zaljeva, bilo ih je prije dvadesetak godina podignuto nekoliko kao podsjetnik na to davno ribarsko doba. No tune u zaljeve već odavno rijetko zalaze. Ribari tvrde da ribe imaju neko generacijs­ko pamćenje i da, kad su ih iz godine u godinu lovili, one su jednostavn­o upamtile da su zaljevi opasna mjesta.

Sad se jata love daleko od obale, a vrlo je popularan “big game fishing” s ribarskim štapom.

Kako je ribe sve manje u moru, tako je i lov na tune ograničen i postoje striktne kvote o mogućem ulovu, koje se propisuju za svaku godinu. U nas samo desetak ribara ima koncesiju za ulov tune štapom i oni smiju uloviti između 6 i 10 tona, dakle ukupno najviše stotinjak tona tune. Na ribarnicam­a dozvolu za prodaju ove “divlje” tune ima vrlo malo trgovaca ribom. Recimo, na zagrebačko­m Dolcu možete je kupiti samo na jednom štandu. Svaka tuna ima bar kod i certifikat i točno se zna tko ju je, gdje i kad ulovio. No zato cvjeta biznis s uzgajanim tunama u “kavezima”. Tek nekoliko kila teška, lovi se u vodama između Afrike i Malte, pa se živa tegli remorkerim­a u posebnim bazenima do jadranskih uzgajališt­a. Tu se dohranjuje, pa kad postigne kilažu od 30 do 100 kila, uglavnom se izvozi jer za naše tržište ima previsoku cijenu, koja u zadnje vrijeme dostiže i 130 kuna.

NAŠI ‘ISELJENI’ RIBARI

Ta se tuna hrani haringom iz sjevernih mora, od koje brzo dobiva na težini, iako je u počecima “tovljena” srdelom i inćunom, no njihova je cijena jako porasla. Pioniri uzgoja tune u nas su Kaljani, i to oni koji su slavu stekli kao najbolji lovci na tune na Pacifiku, dakle naši “iseljeni” ribari. Oni su uložili kapital u prva “tovilišta tuna”, koja su danas dio japanskih ribljih koncerna.

STOTINU KILA

 ??  ?? Kad dosegene određenu
kilažu, tuna se iz naših uzgajališt­a šalje u Japan
Kad dosegene određenu kilažu, tuna se iz naših uzgajališt­a šalje u Japan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia