24sata

NE ČEKAJTE NOVI UŽAS. MIJENJAJTE ZAKON!

Sve rupe i nelogičnos­ti zakona zbog kojeg pate djeca bez doma

- Pišu: B. MRVOŠ, D. MARIĆ

TATJANA (2)

PREMINULA JE OD TEŠKIH OZLJEDA 1994. U PULI, DIJELI SUDBINU S NIKOLL IZ GRADIŠKE

Stanje na terenu je užasno, mi nemamo kamo s djecom kad ih želimo maknuti iz problemati­čne biološke obitelji! I zato što nemamo za njih alternativ­ni smještaj, djeca u takvoj obitelji i dalje moraju ostati, to je grozno.

Požalila nam se socijalna radnica uz uvjet anonimnost­i, dodajući kako ona i kolege stalno pišu resornome ministarst­vu, ali odgovore ne dobivaju. Kad imaju dijete ili djecu koje hitno moraju maknuti iz obitelji, priča nam, još nekako uspijevaju domove namoljakat­i da tu djecu uzmu ili ih staviti u neku udomiteljs­ku obitelj na privremeni smještaj, ali kad su u pitanju slučajevi koji nisu jako žurni, nitko im niti ne odgovara.

- Ponekad mi socijalni radnici procijenim­o da u biološkoj obitelji ipak nema napretka i zaključimo da dijete mora otići odande, ali to ne bude žurna mjera kao u slučaju nasilja, zlostavlja­nja i slično, pa pišemo na sve strane za novi smještaj, ali odgovora nema. Ostavljamo onda dijete u obitelji, i bude nam užasno, grozan je to osjećaj - dodaje socijalna radnica. Mora li se, i koliko, još tragičnih slučajeva dogoditi da se za zlostavlja­nu, zanemarenu i zapuštenu djecu nađe alternativ­ni smještaj? Mala Nikoll u Novoj Gradiški je preminula od posljedica premlaćiva­nja, umrlo je dijete u domu u Osijeku, majka je prije četiri godine u Puli ugušila svoga dječačića, a tek rođena beba ostavljena je u Zagrebu u predvorju jedne kuće.

SOCIJALNI RADNICI MOLJAKAJU ZA DJECU

- Najveći nam je problem kamo smjestiti tu djecu kad situacija u obitelji kulminira, a drugi su nam problem sudski procesi, koji predugo traju. Sudovi traže mišljenje na mišljenje, pogotovo ako se ročište odgodi, i sve skupa traje cijelu vječnost, a djeca čekaju, kaže socijalna radnica. Samo udomljavan­je nije komplicira­no, ali udomitelja nema. Predsjedni­ca Foruma za kvalitetno udomiteljs­tvo Dubravka Čordašev kaže da je udomitelja prije tri godine bilo oko 2500, sad ih je 1300. Mladi se u to ne žele upuštati, a stariji nakon 65 godine više ne mogu biti udomitelji.

- A centri za socijalnu skrb neprestano moraju neku djecu hitno izdvojiti iz obitelji, iako privremeno. Ja sam, što privremeno što dugotrajni­je, unatrag 13 godina udomila više od 60 djece. Neki ostaju dva, tri dana, neki mjesec dana, a neki godinama. Puno je nasilja - kaže gospođa Čordašev. Na udomiteljs­tvo se odlučila kad je, prolazeći kroz jedno selo u blizini svog Đurđevca, ugledala kako socijalna skrb iz obitelji odvodi četiri prekrasne djevojčice, obučene u neke haljinice, u kojima su se smrzavale.

NEBRIGA O NAJRANJIVI­JIMA

- Srce mi je puklo od tog prizora, sve sam ih željela odvesti kući. Tako dam se odlučila na udomiteljs­tvo. Danas smo mi udomitelji, međutim, prekapacit­irani, jer se s djecom iz problemati­čnih obitelji nema kamo, kaže predsjedni­ca Foruma. Koliko je onda u Hrvatskoj djece koja prisilno žive s roditeljim­a koji ih zanemaruju, iako sustav zna da moraju van? Država za tu djecu zna, ali ih u obiteljima ostavlja jer nije za njih osigurala adekvatan smještaj. Država je znala za obitelj na Pagu, u kojoj je u veljači 2019. otac bacio četvero djece s balkona; u sustavu je bila i majka u Puli, koja je ugušila trogodišnj­eg sinčića. Netko je u predvorju kuće u Zagrebu nedavno ostavio bebu u kolicima, već promrzlu, dok je u Osijeku u domu preminula beba od mjesec dana koja je oduzeta majci odmah poslije porođaja jer je procijenje­no da se majka o njemu ne može adekvatno brinuti. Propusta u postupanju prema djetetu nije bilo, poručili su nakon toga iz osječkog Centra za socijalnu skrb.

STRAVIČAN SLUČAJ IZ PULE

Prisjetili smo se i slučaja Tatjane Velnić (2), koja počiva gotovo tri desetljeća na pulskom Gradskom groblju. Na njezinoj spomen ploči piše: “U dubini duše moje, kuca vječno srce tvoje,a u njemu si ti zauvijek, tvoja mama”. Iza dječjeg osmijeha na fotografij­i s nadgrobne ploče krije se golema tuga i priča koja nikad nije smjela tako biti ispričana. Slučaj malene Tatjane nevjerojat­no podsjeća na tragični završetak života malene Nikoll. Osim što su obje bile iste dobi,i u ovom su slučaju sustav i okolina pokazali nemoć da prepoznaju nasilje. I Tatjana je preminula zbog teških ozljeda nastalih premlaćiva­njem. Jednako kao i Nikoll i Tatjana se ugasila u samo nekoliko mjeseci, od kolovoza do studenog te godine, kada su majka i tadašnji partner počeli zajednički život. Sve se odigralo krajem studenog 1994.godine kada je u pratnji majke (23) i njezinog tadašnjeg partnera djevojčica u teškom stanju primljena u pulsku bolnicu. Iako tek počela živjeti, zbog teških ozljeda njezino maleno tijelo nije se uspjelo izboriti. Umrla je. Majka je na kraju oslobođena optužbi, a njezin je partner dobio zatvorsku kaznu od četiri godine, koju je služio od 2008. Biološki otac Petar Velnić je i prije tragedije sustav upozoravao da nešto nije u redu. Govorio je da se s djetetom ne postupa kako treba, ali uzalud, preminuo je lani u srpnju.

 ??  ??
 ??  ?? NIKOLL (2)
ODRASLA JE KOD UDOMITELJA, ALI JE VRAĆENA RODITELJIM­A UNATOČ PROBLEMIMA
NIKOLL (2) ODRASLA JE KOD UDOMITELJA, ALI JE VRAĆENA RODITELJIM­A UNATOČ PROBLEMIMA
 ??  ??
 ??  ?? AURORA (1 MJESEC)
ODUZETA JE MAJCI PO POROĐAJU, ROĐENA JE KAO NEURORIZIČ­NO DIJETE, I PREMINULA
AURORA (1 MJESEC) ODUZETA JE MAJCI PO POROĐAJU, ROĐENA JE KAO NEURORIZIČ­NO DIJETE, I PREMINULA
 ??  ??
 ??  ?? DJEČAK (14 DANA)
NETKO GA JE OSTAVIO NA ULAZU OBITELJSKE KUĆE U ZAGREBU, SMJEŠTEN JE U DOM
DJEČAK (14 DANA) NETKO GA JE OSTAVIO NA ULAZU OBITELJSKE KUĆE U ZAGREBU, SMJEŠTEN JE U DOM
 ??  ?? DENIS (9)
MAJKA GA JE UGUŠILA JASTUKOM, A ONDA GA BACILA U MORE I LAGALA DA JE NESTAO
DENIS (9) MAJKA GA JE UGUŠILA JASTUKOM, A ONDA GA BACILA U MORE I LAGALA DA JE NESTAO
 ??  ??
 ??  ?? ZBOG ODVOĐENJA DJECE
U Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu otac je napao zaštitarku i razbijao
ZBOG ODVOĐENJA DJECE U Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu otac je napao zaštitarku i razbijao
 ??  ?? Kako je moguće da nema smještaja za zanemarenu dječicu?
Kako je moguće da nema smještaja za zanemarenu dječicu?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia