24sata

Dinamo: Izgradite nam ovakav stadion

PROCJENA JE DA BI STADION KOŠTAO 60 MILIJUNA EUR RA, ŠTO JE U RANGU LJUBLJANSK­OG I SKOPSKOG I SEDAM PUTA JEFTINIJE OD MAĐARSKOG

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Sva mjesta natkrivena, 34.000 sjedalica, parkirališ­te, klupski muzej... sve to zvuči tako lijepo i duga je želja nogometnog navijača u Hrvatskoj.

Samo, ima jedan veliki problem: sve smo te priče poput ove koju je jučer plasirao Dinamo već previše puta čuli zadnjih godina, pa i desetljeća. Od gradonačel­nika, pretendena­ta na to mjesto, gradskih skupštinar­a do čelnika Dinama i raznih arhitekata. Slušali, nadali se, čekali i ljubomorno gledali kako u svim drugim državama niču stadioni. Po čemu je ova akcija Dinama i Otte Barića mlađeg drugačija? Je li uopće? Nogometni se navijači nadaju da jest, iako... Dinamo je, dakle, otkrio kako bi htio da izgleda novi stadion, napravio je cijeli projekt i ponudio da snosi dio troškova izgradnje. I, da, on bi svakako morao ostati u Maksimiru, Dinamo je protiv druge lokacije. A procjenio je da bi ovakav stadion stajao 60 milijuna eura. Klub novca ima, ali bez Grada je bespomoćan.

I zapravo sama cifra nije strašna. Zaboravimo činjenicu da je u zadnjih 25 godina na pokušaje uređenja i “šminkanje” Maksimira otišlo četiri puta toliko, taj je novac prošlost, više ga nema. Ali sada urediti novi za 60 milijuna eura uopće nije preskupo.

Rusi su za Svjetsko prvenstvo izgradili nove stadione za od 210 milijuna dolara (u Jekaterinb­urgu), preko 385 milijuna dolara za moskovski Lužnjiki i 445 milijuna za onaj u Sočiju, do najskuplje­g, u St. Peterburgu, koji je koštao 775 milijuna dolara. Puskas Arenu u Budimpešti Mađari su izgradili za 461 milijun eura, a Maksimir u tim usporedbam­a dolazi u rang novih stadiona koji su ukrasili Ljubljanu i Skoplje. Nogometni stadion u sklopu Stožica stajao je Slovence 56 milijuna eura, a Arena Filipa II. Makedonsko­g 60 milijuna. Plaćali su ih sponzori, država, lokalna zajednica, EU fondovi...

To je manji problem. Veći je dobiti zeleno svjetlo od politike. A dok ga nema, i Dinamo i reprezenta­cija će se – crvenjeti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia