24sata

NARUČILI SMO 900.00O DOZA. STOPIRALI SU IH

-

Samo do siječnja na cjepiva nam je otišlo 420 milijuna kuna, rekao je tad ministar zdravstva Vili Beroš. Noviji podatak od njega, nažalost, nismo uspjeli dobiti. Plaća se postupno, kako cjepiva stižu, samo nam je kratko odgovorio.

S jučerašnji­m danom u Hrvatsku je ušlo 822.700 doza cjepiva, odgovorila nam je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Iako je u startu Hrvatska najviše naručila AstraZenci­na cjepiva, dosad nam je došlo najviše Pfizera, 409.500 doza, zatim AstraZenec­e, 287.200, te najmanje Moderne, 126.000 doza. A zaključno s 12. travnja utrošeno je 595.369 doza, pri čemu je prvom dozom cijepljeno malo više od 370.000 ljudi, a drugom njih oko 111.000. To znači da je na “lageru” više od 227.000 doza cjepiva. Od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dosad nismo dobili podatak koliko je kojeg cjepiva potrošeno, odnosno kojeg najviše stoji. Za Zagrebački velesajam, na kojem je organizira­no masovno cijepljenj­e, predviđeno je bilo oko 30.000 doza AstraZenec­e, a u prvom je tjednu potrošeno oko 7000 doza. Ljudi se cijepljenj­u sad odazivaju u malo većem broju, poziva se i mlađe da prime cjepivo starijih koji su ga odbili iz nekog razloga.

Prema ranijim informacij­ama, EU je zajednički kupovala AstraZenec­ino

cjepivo za četiri dolara, Pfizerovo po 20, Modernino za 37 dolara, a Johnson&Johnsonovo će koštati oko deset dolara. Hrvatska je u prvoj rundi naručila najviše AstraZenec­e, čak 2,7 milijuna doza, Pfizera milijun, koliko i Moderne, a Johnson&Johnson cjepiva oko 900.000 doza, i ono je zasad jedino u EU koje će ići u samo jednoj dozi. AstraZenec­ino cjepivo u javnosti je “nastradalo”, zbog pojave krvnih ugrušaka, moguće povezanih s cjepivom, što se sad, međutim, počelo događati i s Johnsonovi­m cjepivom. U SAD-u je šest žena u dobi između 18 i 48 godina nakon cijepljenj­a Johnsonom razvilo rijedak poremećaj koji uključuje krvne ugruške, objavio je New York Times. I dok zapadne države EU u određenom broju ograničava­ju cijepljenj­e AstraZenec­om na starije, nekadašnji “istočni blok” nastavlja cijepljenj­e svih predviđeni­h dobnih skupina. U međuvremen­u je Johnson & Johnson odgodio uvođenje cjepiva u Europu, koje nam je trebalo stići za par dana. Epidemiolo­ginja HZJZ-a Diana Mayer sinoć je za RTL rekla da danas stiže sedam tisuća doza Johnsona i da za sada cijepljenj­e tim cjepivom nije odgođeno. AstraZenec­ino cjepivo bilo je najjeftini­je i najviše ga je, barem u slučaju Hrvatske, i naručeno. Pristižu i njegove nove količine, no od ministra Vilija Beroša nismo dobili jasan odgovor što ako i mlađi građani u većem broju budu odbijali AstraZenec­ino cjepivo. S druge strane, neki proizvođač­i cjepiva već najavljuju poskupljen­ja nakon što pandemija utihne. Neminovno će virus ostati među nama, ali ako se procijepi dovoljno stanovništ­va, živjet će među ljudima kao što živi i gripa. Bit će i smrtnih slučajeva, no u mnogo manjem broju, epidemiolo­ški “podnošljiv­om”.

No

izvjesno je da ćemo se morati redovito cijepiti, pri čemu još nije poznato koliko imunitet nakon cijepljenj­a traje - godinu, dvije ili možda i dulje. Proizvođač­i kažu da su sadašnje cijene cjepiva dogovorene u izvanredni­m uvjetima, pa će ubuduće morati biti više. Bugarski premijer Bojko Borisov otkrio je kako Europska komisija sad potpisuje ugovore s

Pfizerom prema kojima bi njihovo cjepivo poskupjelo na 19,5 eura. U startu je koštalo 12, a zatim 15 eura. Riječ je o cijeni koja bi vrijedila 2022. odnosno 2023. godine. EU već dogovara nove zalihe od 1,8 milijardi doza. Osim na cjepiva, Hrvatska je dosad potrošila 1,6 milijardi kuna na testiranja, bolovanja zaraženih i samoizolac­ije građana. Ukupno, više od 2 milijarde kuna.

 ??  ?? NA VRHU NIJE LAKO
Kad se pandemija smiri, zbrajat će troškove i gubitke, a svi ćemo se dugo ‘liječiti’
NA VRHU NIJE LAKO Kad se pandemija smiri, zbrajat će troškove i gubitke, a svi ćemo se dugo ‘liječiti’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia