24sata

ZDRAVLJE UDISANJE PUMPICE ZA ASTMU SKRAĆUJE LIJEČENJE OD COVID-19 Simptomi nestaju uz lijek za astmu

POMOĆ Ti lijekovi suprimiraj­u imunološku reakciju, koja kod COVID-a u nekad dovodi do citokinske oluje i izaziva velike probleme, objašnjava dr. Popović

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Istraživan­je objavljeno krajem ožujka obuhvatilo je 751 osobu koja je primala taj lijek u odnosu na 1028 pacijenata koji su se liječili kod kuće bez inhalatora, a posebno su se pratile dvije skupine pacijenata ranjive na COVID: stariji od 65 godina i oni između 50 i 64 godine s popratnim bolestima, uključujuć­i oslabljeni imunološki sustav, bolesti srca i pluća, kaže pulmologin­ja Sanja Popović Grle iz Zavoda za alergijske i opstruktiv­ne bolesti pluća u KBC-u Zagreb, no to još nisu studije na koje se čvrsto možemo osloniti.

BOLEST PROLAZI BLAŽE

- Možemo reći da u rezultatim­a ima logike. Naime, ti lijekovi inače djeluju tako da suprimiraj­u imunološku reakciju, koja kod COVID-a u nekim slučajevim­a dovodi do citokinske oluje i izaziva velike probleme. Pokazalo se da ti lijekovi mogu ublažiti reakciju imunosnog sustava, tako da ona ne bude tako snažna, pa bolest može proći u blažem obliku pojašnjava pulmologin­ja. No dodaje kako treba imati na umu da je riječ tek o prvim najavama rezultata i da nam je prije nego što se lijekovi uvedu u primjenu potrebno i nekoliko bolje kontrolira­nih studija koje će ih potvrditi. - A čak i tad bi se ti lijekovi u terapiju trebali uvoditi postupno, jer postoje i neke opasnosti. Naime, kod takvih infekcija nama je zapravo potreban imunološki odgovor organizma, kako bi se tijelo samo počelo boriti protiv bolesti. Zato takav lijek ne bi trebalo uvoditi odmah na početku bolesti jer ne želimo zaustaviti prirodnu imunosnu reakciju organizma. Slično i danas radimo u praksi kod upotrebe Deksametaz­ona, koji se koristi u liječenju pojašnjava pulmologin­ja dr. Grle

Popović.

Kad primjena tih lijekova eventualno počne, to sigurno neće biti inhalacijs­ke pumpice kakve koriste astmatičar­i jer je doza lijekova kod njih toliko mala da teško može imati efekta kod ozbiljnije kliničke slike COVID-19, kaže obiteljski liječnik dr. Dragan Soldo. Dr. obiteljska liječnica iz Kutine, dr. Tanja Pekez Pavliško, dodaje kako treba naglasiti da bi bilo loše da pacijenti inhalatore za astmu sad počnu nabavljati mimo liječnika.

NE UZIMAJTE ZDRAVO ZA GOTOVO

- To se nerijetko događa kad se objave istraživan­ja jer ljudi misle da je već i vijest o tome dovoljna da nešto uzmu zdravo za gotovo - upozorava sugovornic­a. Dodaje kako takve pumpice nije dobro koristiti bez preporuke liječnika i bez nadzora, jer ako ne znate pravilno dozirati lijek i primijenit­i ga, često nije djelotvora­n.

OPREZ

 ??  ?? Ne nabavljajt­e i ne koristite inhalatore mimo liječnika, ističe obiteljska
liječnica, dr. Tanja Pekez Pavliško
Ne nabavljajt­e i ne koristite inhalatore mimo liječnika, ističe obiteljska liječnica, dr. Tanja Pekez Pavliško

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia