24sata

CIJELA JELJUBESCI­CA UZ DINAMO I NASEG LUKU

Bio je ministrant u crkvi i najbolji igrač malog nogometa, izbornik je molio da ostane u futsalu. A sad završava fakultet, priča nam ponosna obitelj Ivanušec

- Piše: IVAN TOMAŠKOVIĆ

Nedaleko od Novog Marofa smjestila se mala pitoreskna općina Ljubešćica. Mjesto u kojem se rodio Luka Ivanušec (22).

Riječ je o kraju koji se u posljednji­h nekoliko godina gospodarsk­i razvio. U mjestu djeluje Malonogome­tni klub Ljubešćica, no nogometnog­a kluba nema. Pa je najmlađi strijelac u povijesti “vatrenih” (zabio Kini 2017. s 18 godina i jednim mjesecom), igrač Dinama i jedan od najboljih igrača U-21 reprezenta­cije koja se plasirala u četvrtfina­le Europskog prvenstva, i igrao - mali nogomet.

Lukina obitelj je mirna, radnička i povučena. Otac Josip usadio mu je neutaživu želju za nogometom.

- Kod nas je nogomet doručak, ručak i večera. Ne prati se ni jedan drugi sport osim nogometa - smije se Josip Ivanušec.

Nogomet je zavoljela i Lukina majka Jasminka.

- Iskreno, nije mi nogomet bio nešto spektakula­rno. No sad se zbog nogometa, kad igra Luka, jako živciram rekla je Lukina majka Jasminka. Luka je na nogomet krenuo kao devetogodi­šnjak u Nogometni klub Novi Marof. Tamo mu je prvi trener bio Milan Miketek. Lukine partije zapele su za oko treneru Zoranu Kastelu, sadašnjem treneru NK Varaždina, na čije je inzistiran­je 12-godišnjak prešao u redove varaždinsk­oga kluba.

‘VOZILI GA NA TRENING 25 KM’

- Morali smo se dobro organizira­ti jer je Ljubešćica udaljena 25 kilometara od Varaždina. Odmah poslije škole vozili smo ga na trening. Vrlo često nismo stigli ni ručati. No kad je krenuo u srednju školu, bilo nam je lakše jer je odmah poslije nastave išao na trening - rekla je Lukina majka. Nakon Varaždina, Luka je otišao u Lokomotivu, gdje je kao 17-godišnjak debitirao za seniore.

- Osim Lokomotive, imali smo ponude Dinama, Hajduka, belgijskog­a Genta i Rijeke, no odabrali smo klub s Kajzerice - dodao je Josip Ivanušec. Majka i otac često su bili u Zagrebu kod Luke.

- Naravno da sam kao majka bila zabrinuta, ali nije Zagreb na kraju svijeta i bili smo na svakoj njegovoj utakmici u Lokomotivi. Često smo kod Luke znali prespavati,

ja sam mu kuhala - naglasila je majka Jasminka.

Kao igrač Lokomotive postigao je prvijenac za “vatrene”, na Kina kupu 2017. godine, i postao najmlađi strijelac u povijesti A vrste.

- Onda mu je Ljubešćica priredila doček. Mi smo se osjećali nevjerojat­no. Da jedan dečko iz Kalničke ulice u Ljubešćici postane najmlađi strijelac u povijesti ‘vatrenih’. Znali smo da je to velika stvar, ali jednostavn­o u tom trenutku nismo bili svjesni - dodao je Josip Ivanušec.

Uslijedio je odlazak u Dinamo, gdje je postao nezamjenji­va karika.

- U Ljubešćici se isključivo navija za Dinamo. Ne znam postoje li ovdje uopće navijači Hajduka. Uvijek je za nas Dinamo bio broj jedan - objašnjava Lukin otac i dodaje:

Luka Ivanušec bio je omiljen u školi, kao i u svakoj momčadi u kojoj je igrao

NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE Luku je tad u svoje redove želio dovesti grčki Olympiakos, čija je ponuda bila na stolu, no prihvatili smo Dinamovu ponudu. Iako je bila skromnija, procijenil­i smo da je bolja zbog nogometnog razvoja i školovanja, istaknuo je Lukin otac, čije savjete Luka uvažava. - Ne prođe dan da se nas dvojica ne čujemo. Uvijek se čujemo prije utakmice i nakon utakmice uvijek prokomenti­ramo susret. Dosta respektira moj savjet. Savjetujem mu da ne bude bahat prema sucima i koje stvari treba poboljšati u igri. Dosta je napredovao u defenzivi, ali treba poboljšati realizacij­u - dodao je Lukin otac.

Lukin brat Goran (25) profesiona­lni je vozač, a amaterski se bavi nogometom. Trenutno je golman topličke Mladosti, niželigaša iz Varaždinsk­e županije. - Ja sam ipak bolji golman od Luke - našalio se Goran pa nastavio:

DUHOVNOST NASLIJEDIO OD BAKE

- Po cijele dane smo igrali nogomet na ulici. Preponosan sam na brata jer je uspio u nogometu.

Luku u Ljubešćici svi obožavaju, ondje ima nekoliko prijatelja iz djetinjstv­a, a u mjestu je podijelio mnoštvo dresova. Inače, Luka je odlično igrao mali nogomet. S malonogome­tašima Ljubešćice osvojio je naslov prvaka Hrvatska 2014. godine. Također, proglašen je najboljim igračem Hrvatske, a igrao je i za juniorsku futsal reprezenta­ciju. - Tadašnji izbornik Mato Stanković rekao je: ‘Neka Luka ostane u malom nogometu’ prisjeća se Lukin otac.

Brat Goran i otac Josip uvjereni su da će Luka još napredovat­i u karijeri.

- Nisam očekivao da će Luka već s 22 godine imati takvu karijeru. Kako se razvija i ako ne bude ozljeda, nadam se će zaigrati u ligama ‘petice’ - jasan je Goran.

Majka Jasminka i otac Josip najponosni­ji su što im je sin ostao čvrsto s obje noge na zemlji. - Na tome smo odredili svaku točku i zarez. Kakav si bio u početku, takav moraš biti i danas, bez obzira na popularnos­t - rekla je majka Jasminka pohvalivši oba sina.

- Nikad nisam imala problema ni s jednim sinom. Bili su vrlo uzorni. Obojica su bili ministrant­i do osmog razreda naglasila je Lukina majka. Roditelji ističu da je Luki duhovnost i danas vrlo važna. - Stjepan Makar, velečasni iz Ljubešćice, veliki je njegov navijač. Osim što je bio ministrant, Luka je čitao na misama. On je tu duhovnost naslijedio od bake Katarine i dandanas rado ide u crkvu - rekao je Josip Ivanušec.

U slobodno vrijeme mladi reprezenta­tivac Hrvatske voli igrati PlayStatio­n, ali je i pri kraju studija.

ZAVRŠAVA MENADŽMENT SPORTA

- Nakon srednje prehramben­e škole Luka je upisao Sveučilišt­e Libertas, smjer menadžment sporta i sportske djelatnost­i. Preostala su mu još tri ispita do kraja. To je velika stvar jer nije lako uskladiti fakultetsk­e obveze i profesiona­lni sport - naglasio je ponosni otac Josip, no najponosni­ja je Lukina majka.

- Iako možda tako ne djelujem i sve držim u sebi, ja sam ponosna do neba - zaključila je Lukina majka.

 ??  ??
 ??  ?? KAMO ĆE SA SVIMA?! Na zidu obiteljske kuće Lukine medalje, koje je osvajao i s Novim Marofom
SVI ZA DINAMO
Mislim da u Ljubešćici nema ni jednog navijača Hajduka, kaže Lukin otac
KAMO ĆE SA SVIMA?! Na zidu obiteljske kuće Lukine medalje, koje je osvajao i s Novim Marofom SVI ZA DINAMO Mislim da u Ljubešćici nema ni jednog navijača Hajduka, kaže Lukin otac
 ??  ?? PONOSNI DO NEBA
Lukini roditelji, Josip i Jasminka, i brat Goran
PONOSNI DO NEBA Lukini roditelji, Josip i Jasminka, i brat Goran
 ??  ??
 ??  ?? Ivanušec kao ministrant u crkvi
Ivanušec kao ministrant u crkvi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia