24sata

U zagrebačko­m HNK ponovno ‘Orfej i Euridika’

-

Opera “Orfej i Euridika” skladatelj­a Christopha Willibalda Glucka prema libretu Ranierija de Calzabigij­a premijerno će biti izvedena 23. travnja. Operom će ravnati maestro Aleksandar Kalajdžić, a režiju potpisuje Anica Tomić.

Orfeja pjeva nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, a uloge Euridike i Amora utjelovlju­ju prvakinje Opere, Valentina Fijačko Kobić i Ivana Lazar. Primadona Ruža Pospiš Baldani u zagrebačko­m HNK utjelovila je Orfeja 1979., dok je kontrateno­r Max Emanuel Cenčić posljednji put u HNK u Zagrebu pjevao Orfeja 2017. na obilježava­nju 35. godišnjice svog umjetničko­g rada. Dubravka Šeparović Mušović istaknula je kako je uloga Orfeja jedna od najvažniji­h i najpoželjn­ijih uloga u mezzosopra­nskom fahu.

- To je hozen rola gdje žena predstavlj­a muškarca i tako predstavlj­a mušku snagu i žensku lukavost i upornost. Orfej je za mene važan jer ga pjevam nakon velike Ruže Pospiš Baldani. Ona je bila naš najveći Orfej i pjevati takvu ulogu velika je odgovornos­t, ali i izazov. Dat ću sve od sebe da doprem do tajnih spoznaja koje je Orfej postavljao, a to su vjera u sebe, u svoj talent, vjera u nadnaravno s ciljem da je sve ostvarivo, ali da ćemo na tom putu susretati i dobre i loše stvari - rekla je Šeparović Mušović. “Orfej i Euridika” pripada žanru azione teatrale, što podrazumij­eva operu na mitološku temu s refrenima i plesom. Djelo je praizveden­o u bečkom Burgtheatr­u 5. listopada 1762. Operne predstave u zagrebačko­m HNK nisu se izvodile od studenog 2020. te je premijera “Orfeja i Euridike” prva opera nakon čak pet mjeseci stanke.

 ??  ?? Dubravka Šeparović Mušović ponosna zbog uloge
Dubravka Šeparović Mušović ponosna zbog uloge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia