24sata

Zbog kasne večere je koža sklonija starenju

ŠTETIMO SEBI Znanstveni­ci su otkrili da nepravilne prehramben­e navike među ostalim, oslabljuju i kožni enzim koji blokira ultraljubi­často zračenje

- Piše: ANAMARIJA DUKŠI

NASTAVITE RUTINU

Svi ponekad volimo kasno navečer pojesti nešto, bilo da je to čips, sendvič ili neka čokolada. Iako znamo da to nije baš najzdravij­a opcija, ponekad se toj želji jednostavn­o ne možemo oduprijeti, a pogotovo ako uz kasnonoćno jedenje gledamo neki film.

No osim što se zbog jedenja kasno navečer možemo lakše udebljati, jedenje u kasne sate loše je i za našu kožu. Jason Emer, dermatolog iz New Yorka, tvrdi kako uživanje u kasnonoćni­m grickalica­ma ili nekom većem obroku ne pridonosi samo nadutosti i debljanju, nego može utjecati na starenje kože i njezina oštećenja, pa čak i rak kože.

- Teški obroci prije spavanja mogu oslabiti enzim koji štiti kožu od UV zračenja - objašnjava dermatolog Stuart Kaplan. To je potkrijepi­lo istraživan­je koje je proveo Southweste­rn Medical Center Sveučilišt­a Teksas, a znanstveni­ci su otkrili da su nepravilne prehramben­e navike poremetile biološki sat kože miševa, što je dovelo do slabljenja kožnog enzima koji blokira štetno ultraljubi­často zračenje. Iako je važno imati na umu da su ovi testovi rađeni na miševima, a ne na ljudima, to ipak donosi vrlo uvjerljiv argument protiv kasnonoćno­g jedenja.

- Uz UV faktor, dokazano je da jedenje prije spavanja, posebno slatkiša, može povisiti razinu šećera u krvi i stvoriti upale, što pogoršava stanja poput akni i ekcema - kaže dr. Emer. Ipak, trebali bismo znati kad najkasnije smijemo jesti navečer.

- Ovisi o tome što jedete. Što je obrok teži, to biste dulje trebali čekati prije nego što odete spavati. Preporučuj­em najmanje dva sata, koliko treba vašem tijelu da probavi većinu hrane. Nikad ne biste trebali ići u krevet napuhnuti i siti - kaže dr. Kaplan.

Dr. Emer upozorava da određena hrana može pogoršati nuspojave na koži, uključujuć­i crvenilo i akne. Najgori krivci za to su mliječni proizvodi, čokolada, pržena hrana i bilo što s visokim glikemijsk­im indeksom, za koji je dokazano da povećava proizvodnj­u ulja tijekom noći. Izbjegavat­i treba i slanu hranu jer zadržava vodu i ujednačiti tonus. Ako baš morate grickati navečer, preporučuj­u se voće bogato antioksida­nsima, lisnato povrće i kruh od cjelovite pšenice.

 ??  ?? Sljedećeg jutra obavezno napravite dobru njegu kože
Sljedećeg jutra obavezno napravite dobru njegu kože

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia