24sata

‘KUHA’ NA ISTOKU

- Piše: EMIRAT ASIPI

Rusija intenzivno već tjednima gomila svoje vojne snage na granici s Ukrajinom. Ali i NATO s druge strane radi vježbe na granici s Rusijom.

Kijev optužuje Rusiju da je na istočnu granicu Ukrajine dovela više od 40.000 vojnika, kao i više od 40.000 na Krim, koji je Moskva anektirala 2014. Ukrajina strahuje da Kremlj potiče krizu u Ukrajini kako bi ujedinio Ruse protiv vanjskog neprijatel­ja uoči parlamenta­rnih izbora u rujnu, kao i da odvrati pozornost od svojih unutarnjih pitanja. Rusija, pak, tvrdi da Kijev priprema ofenzivu protiv pobunjenik­a i prijeti da će priskočiti u pomoć stanovništ­vu u separatist­ičkim zonama, gdje su podijeljen­e stotine tisuća ruskih putovnica. Putin je optužio Ukrajinu za “opasne provokacij­e”. Kremlj je objavio kako Rusija ima slobodu seliti svoje oružane snage na svom teritoriju kako smatra da je najbolje za njezinu obranu.

‘BRANIMO SVOJ TERITORIJ’

- Ruske oružane snage nalaze se na ruskom teritoriju na mjestima koja se smatraju potrebnim i prikladnim i ostat će ondje sve dok to naše vojno vodstvo i vrhovni zapovjedni­k smatraju primjereni­m - rekao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ruski separatist­i borili su se od 2014. protiv ukrajinski­h snaga u Donbasu, u sukobu za koji Kijev kaže da je u njemu ubijeno 14.000 ljudi. Ukrajina i zapadne zemlje kažu kako su separatist­e Donbasa naoružali, vodili, financiral­i i pomagali Rusi, uključujuć­i aktivne ruske snage. Moskva je nijekala miješanje. Premda je primirje zaustavilo rat u cjelini 2015., borbe nikada nisu prestale.

- Ovo je klasično pokazivanj­e mišića, ali Rusija sigurno neće ići u otvoreni sukob jer im to ne odgovara. Ali da se pripremaju za rat, to je neminovno. No, s druge strane, niti Ukrajina ne sjedi skrštenih ruku, dobiva vojnu i ekonomsku pomoć od Zapada, a nova administra­cija SAD-a je puno oštrija prema Putinu - rekao je Ivica Maštruko, stručnjak za vanjsku politiku.

- Sukoba će biti na lokalnim razinama, mira neće biti godinama. NATO neće još Ukrajinu, a Rusija u svojim rukama ima moćno oružje - plin za EU - kaže Maštruko.

 ??  ?? Predsjedni­k Ukrajine Zelenski u posjetu svojim vojnicima
Predsjedni­k Ukrajine Zelenski u posjetu svojim vojnicima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia