24sata

I HRVATSKI SU VELIKANI IZUMIMA ZADUŽILI SVIJET

U Meštroviće­vu paviljonu traje izložba ‘Hrvatska svijetu’, a može se vidjeti više do 1500 eksponata

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Izložba “Hrvatska svijetu” u Meštroviće­vu paviljonu u Zagrebu bit će otvorena do 15. svibnja. Izloženo je više od 1500 eksponata.

Izaslanici pet zemalja Europske unije s velikim su zanimanjem razgledali izložbu Večernjeg lista “Hrvatska svijetu”, na kojoj su predstavlj­ena životna djela Hrvata koji su svojim radom utjecali na povijest čovječanst­va. Veleposlan­ik Republike Austrije Markus Wuketich, ataše Švicarske Francesca Gabriella Stocker, njemački veleposlan­ik Robert Richard Klinke, veleposlan­ik Mađarske Csaba Demcsak te irski ambasador Ruaidhri Mark Dowling u četvrtak su razgledali postav, kroz koji su ih proveli kustosica dr. sc. Anita Russo i autor izložbe Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista. - Unutar hrvatskog nacionalno­g identiteta postojali su izvanserij­ski umovi koji su mijenjali svijet i danas pričamo priču o Hrvatima koji su mijenjali svijet - izjavio je Dražen Klarić.

Cilj je ove multidisci­plinarne izložbe brendirati znamenite hrvatske umjetnike i znanstveni­ke koji su svojim djelima promijenil­i svijet.

- Čast mi je predstavit­i vam izložbu ‘Hrvatska svijetu’, nadam se da ćete naučiti nešto novo i da ćemo vam približiti našu zemlju - rekla je kustosica Russo te povela veleposlan­ike u šetnju uzbudljivi­m postavom kroz čudesan svijet izvanserij­skih umova, piše večernji.hr. Na izložbi se radilo dugo, a rezultat je fantastiča­n. I izaslanici koji su je posjetili bili su oduševljen­i viđenim, poput ‘Michelange­la minijature’ Julija Klovića te Marka Marulića. Zanimljivi su im, logično, bili i izumi hrvatskih velikana, poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića... - Ruđer Bošković ili Faust Vrančić, čije izume gledamo, svoja najuspješn­ija djela nisu stvorili u Hrvatskoj nego u Parizu, Rimu, Londonu... Istodobno, prije 100 godina jedan od najvećih izumitelja, Penkala, Hrvatsku je izabrao za mjesto života i stvaranja. Uzmite specifično­st Nikole Tesle, on se ponosi svojim srpskim rodom i svojom hrvatskom domovinom, a istodobno je stvarao u Americi - istaknuo je Klarić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia