24sata

Stari broj mobitela ‘živi’ šest mjeseci

ZAHTJEV Oni koji su prešli drugom operateru, a imali su broj na bonove, mogu tražiti povrat kuna koje su uplatili i nisu iskoristil­i

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Na kraju 2020. ukupno je bilo 4,375.699 aktivnih korisnika brojeva u pokretnoj telefonsko­j mreži, a tu se ubrajaju i korisnici mobilnog interneta.

U četvrtom kvartalu 2020. od toga je 19,6 posto korisnika bilo u Telemachu, 34,7 posto u A1 i 45,7 posto u HT-u. Korisnici povremeno mijenjaju operatere, a lani je to napravilo njih 171.148. Dvije godine ranije operatera je promijenil­o 205.600 korisnika mobilnih usluga, pokazuju to podaci Hrvatske regulatorn­e agencije za mrežne djelatnost­i (HAKOM). Zbog praćenja stanja i razvoja tržišta, HAKOM kvartalno prikuplja podatke od svih davatelja usluga elektronič­kih komunikaci­ja pa ih nakon analize objavljuju na svojim internetsk­im stranicama.

Pitali smo ih što se događa s brojem mobitela koji je netko prestao koristiti?

- Broj koji se prestaje koristiti odlazi u mirovanje, a adresa ili broj je izvan uporabe u razdoblju od šest mjeseci. Nakon isteka tog razdoblja adresa ili broj postaje slobodan. Po isteku tog razdoblja broj se može ponovno dodijeliti, odnosno aktivirati drugom korisniku - kažu u HAKOM-u.

Kod prepaid usluge, na bonove, karticu, odnosno broj treba nadoplaćiv­ati kako bi bio aktivan. Ako ga ne doplati, korisnik neće moći zvati, ali će moći primati pozive i poruke.

- Istekom roka uporabe A1 računa na bonove korisnik može u roku od 270 dana novim bonom obnoviti račun. Ako to ne napravi, broj se deaktivira. Nadoplatom novim bonom taj iznos će biti pridodan već postojećem iznosu koji nije iskorišten unutar roka uporabe. Tijekom tih 270 dana korisnik A1 usluge na bonove moći će primati pozive i SMS - kažu u A1. Dodaju da vrijeme koliko je aktivan pojedini bon ovisi o njegovu iznosu, a to je propisano u Uvjetima korištenja A1.

Oni koji broj na bonove prenesu u drugu mrežu iz A1 ili iz Telemacha mogu u roku od 30 dana zatražiti i povrat ili naknadu neiskorišt­enog novčanog iznosa, pri čemu su prilikom podnošenja zahtjeva obvezni dati na uvid SIM karticu, identifika­cijski dokument i presliku zahtjeva za prijenos broja. Mogu im vratiti samo uplaćeni iznos, ali ne i dobiven kao promocija. Nakon što korisnik prijeđe novom operateru, SIM karticu starog operatera može baciti. No kako na njoj mogu biti i razni kontakti, bilo bi je dobro prerezati, uništiti. No tko želi tražiti povrat kuna koje su ostale neiskorišt­ene, treba je sačuvati i pokazati operateru pri predaji zahtjeva.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia