24sata

KLISOVIĆU 1800 I DALJE VEĆA OD TOMAŠEVIĆE­VE KN MANJA PLAĆA

REZANJE Nakon našeg teksta SDP-ov predsjedni­k Skupštine neće dobivati 21.300 kuna mjesečno. Smanjit će si plaću na oko 19.500 TOMISLAV TOMAŠEVIĆ ĆE DOBIVATI OKO 18.500 KUNA KUNA PLAĆE KAO GRADONAČEL­NIK ZAGREBA

- Pišu: IVAN PANDŽIĆ, NIKOL ZAGORAC

Smatram da predsjedni­k Gradske skupštine ne treba imati veću plaću od gradonačel­nika Zagreba, stoga ću na prvom sastanku s gradonačel­nikom tražiti korekciju, odnosno smanjenje plaće.

Poručio je to predsjedni­k Skupštine Zagreba Joško Klisović (SDP) nakon što smo otkrili da će imati plaću oko 21.300 kuna, višu od gradonačel­nika Tomislava Tomaševića i tek oko tisuću kuna manju od premijera Andreja Plenkovića. I rečeno - učinjeno. Prva radna sjednica Skupštine bit će 15. srpnja, a jedna od točaka opsežnog dnevnog reda upravo je i odluka o smanjenju plaće predsjedav­ajućem Klisoviću.

SMANJILI MU KOEFICIJEN­T

Odlučili su se na drastični rez i smanjili mu koeficijen­t sa 7,14 na 6,5 - za nevelika 0,64 postotna poena.

- Ne znam koliko će iznositi točno plaća, ali bit će manja nego gradonačel­nikova.Plaća se formira tako da se pomnoži osnovica s koeficijen­tom, a moj će biti manji od njegovog. S time da mislim da osnovicu imamo istu - kaže nam Klisović.

A kada se koeficijen­t pomnoži s osnovicom, još dodaju godine staža, kojih Klisović ima 28, ali i olakšice za dvoje djece, kojih Tomašević nema, prema našem izračunu dolazimo do 19.564 kuna neto. Osnovna, bruto plaća je zaista manja nego Tomaševiće­va, ali s godinama staža i olakšicama za djecu, Klisović bi opet trebao imati veću plaću od njega, koji bi trebao dobivati oko 18.700 kuna. - Da, dodaju se godine staža i djeca, ali to su porezne olakšice. Ne mogu djeca tu biti nepovoljan faktor. Gleda se osnovna plaća i kad se pomnoži koeficijen­t s osnovicom, ona je manja - ističe Klisović, koji se odlučio ovu funkciju obavljati profesiona­lno, odnosno za to primati plaću, a nakon našeg teksta odmah ju i smanjiti. Podsjetimo, predsjedni­k Skupštine je u biti protokolar­na funkcija, a zbog postojećih zakona Klisović jedini u Hrvatskoj ima pravo profesiona­lno obnašati tu dužnost. A to nosi i masnu plaću. Klisović se nikako ne slaže da je to tek protokolar­na funkcija.

- Ja svaki dan radim, upravljam sustavom koji ima 50-ak ljudi, jednom od glavnih institucij­a u Zagrebu. Cijeli radni dan mi je ispunjen razgovorim­a s raznim dionicima u Gradu, gradonačel­nikom, Gradskom upravom, svojim potpredsje­dnicima, građanima, medijima, političkim strankama, tu su razne konzultaci­je... Mislite da je to moguće raditi kad dođete sa svog temeljnog posla radnog vremena od devet do 17, znači od 18 do 20 sati kad više nema nikoga - pita i dodaje kako nije siguran da je posao moguće obavljati na takav način.

- Mislim da takav predsjedni­k ustvari nije predsjedni­k. Netko drugi onda obavlja posao za njega, a on se samo jednom mjesečno pojavi kad treba voditi sjednicu - kaže.

‘JA SVAKI DAN RADIM’

To, naglašava, nije posao. - Meni dnevno dolaze građani, predstavni­ci udruga, sad sam baš bio i s Udrugom obrtnika Zagreba, koji iznose svoje probleme i traže da se riješe. Tako da to nije protokolar­na funkcija - ističe. Inače, njegovi prethodnic­i u prošlom sazivu Skupštine, HDZ-ovi Mislav Herman i Drago Prgomet taj posao su obavljali volontersk­i, a dobivali naknadu po sjednici, ali zato što su plaće dobivali u bolnicama u kojima su zaposleni kao liječnici. Prije Klisovića su na plaći za vođenje Skupštine bili Andrija Mikulić, Darinko Kosor, Boris Šprem i Davor Bernardić. - I to se nije problemati­ziralo - dodaje novi predsjedni­k Skupštine.

Klisoviću se dodaju 28 godina staža, ali i dvoje djece, kojih Tomašević nema

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia